Inzulinért rohamozzák a patikákat

Sok hiánycikk volt hétfőn a patikákban. Az inzulinnal kapcsolatos ellentmondó hírek miatt a múlt héttől óriási felvásárlás kezdődött, ezért egyes fajtákból nagyon lecsökkentek a készletek - írja a Népszabadság.

Ötven-száz terméket nem tudtak szállítani hétfőn a nagykereskedők a patikáknak. Köztük egyes inzulinokat, antibiotikumokat, asztmára ható szereket - mondta a Népszabadságnak Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Közölte: a dorogi patika vezetője levélben kérte a kamara segítségét, mert egyetlen nagykereskedőtől sem tudott inzulint vásárolni. A cukorbetegek életmentő orvosságával kapcsolatos ellentmondó hírek miatt a múlt héttől óriási felvásárlás kezdődött, ezért egyes fajtákból alaposan leapadtak a készletek - mondták a nagykereskedők.

A Hungaropharmának, az egyik legnagyobb vállalatnak többhetes készlete van inzulinból - közölte Szabó Ferenc vezérigazgató. A Weborvos című online lapnak a Human Trade igazgatója Hetényi László viszont úgy nyilatkozott, hogy készleteik csak a hét végéig tartanak ki, és a gyártók egyelőre nem reagálnak a megkeresésekre.

Két cég - az amerikai Lilly és a dán Novo Nordisc - látja el inzulinnal a hazai betegeket. Szabó László, a Lilly-Hungária Kft. igazgatója elmondta: egy-két hete megsokszorozódtak az inzulin-igények. A cég vezetője megerősítette, hogy tárgyalnak a szaktárcával a gyógyszerellátásról, de ennek részleteit nem kívánta a nyilvánossággal megosztani.

A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) hétfőn a szakminiszternek írt levelében egyeztetést sürgetett a gyógyszerpiaci szereplők és a szaktárca között a befagyasztott gyógyszerárak, valamint a patikai árverseny tervezett bevezetése miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK