Független szakértők vizsgálják a zengői radarállomás ügyét a honvédelmi, igazságügyi, külügyi és környezetvédelmi tárca vezetőjének keddi megállapodása szerint. Amíg az elemzések, hatásvizsgálatok le nem zárulnak, addig a Zengőn a lokátorállomás építése szünetel - ígérte Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

A kormánytól független szakértői testület létrehozásáról állapodott meg a zengői radarállomás építésében érintett honvédelmi, igazságügyi, külügyi és környezetvédelmi tárca vezetője - közölte Gál J. Zoltán kedden az MTI-vel.

A miniszterek a megbeszélésen "ismételten megállapíthatták, hogy ebben az ügyben a Medgyessy-kormányra az előző kormány által meghozott döntések végrehajtása maradt" - mondta a kormányszóvivő, hozzátéve: a kabinet célja továbbra is a két egymással egyenértékű, azonos súlyú és jelentőségű érdek, vagyis Magyarország biztonsági érdeke és a környezetvédelmi érdekek összehangolása, harmonizálása. Közölte: a miniszterek várhatóan még ezen a héten megteszik a testület tagjaira vonatkozó személyi javaslataikat.

"Amíg ezek az elemzések, hatásvizsgálatok le nem zárulnak, addig a Zengőn a lokátorállomás építése szünetel" - jelentette ki a kormányszóvivő, szólva arról is: a négy miniszter megállapodott abban, hogy a kérdésben találkozót kezdeményeznek a jelentősebb magyarországi zöldszervezetekkel.

A kormányszóvivő nyilatkozatát megelőzően nyílt levélben fordul a Védegylet Medgyessy Péter miniszterelnökhöz annak érdekében, hogy érdemben vizsgálják ki a Zengőre tervezett lokátorállomás más helyre telepítésének alternatíváját.