Garantálják a zavartalan inzulinellátást

A kormány garantálja, hogy a cukorbetegek hozzájutnak az eddig megszokott inzulinkészítményeikhez - közölte az Egészségügyi Minisztérium. Ennek érdekében fél évre elég inzulint vásárolt fel az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet. Egyelőre csak néhány gyógyszertár jelezte, hogy az utóbbi napokban nem kapták meg a szállítmányt bizonyos gyógyszerekből, inzulinból sem.

Fotó: Fábián Évi
Inzulin egy belvárosi gyógyszertárban

A kormány garantálja, hogy a cukorbetegek továbbra is zökkenőmentesen juthatnak hozzá az eddig megszokott inzulinkészítményeikhez - közölte az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium. A zavartalan ellátás érdekében - a kormány utasítására - 2,1 milliárd forint értékben fél évre elegendő inzulint vásárolt fel az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet. A közlemény szerint a gyógyszerek az eddig megszokott forgalmazási csatornákon keresztül jutnak el a nagykereskedőkhöz, a gyógyszertárakhoz és az egészségügyi intézményekhez.

Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) nem tud arról, hogy jelenleg bármilyen szállítási problémájuk lenne a gyógyszer-nagykereskedő cégeknek - mondta kedden az intézet főigazgatója az MTI-nek. Az inzulint gyártó dán cég disztribútora, a Hungaropharma is folyamatosan tud szállítani a patikáknak. Révész Bendegúz hozzátette: abban az esetben, ha valamelyik gyártónak vagy nagykereskedőnek szállítási problémája akad, akkor - ahogy eddig is - az EKI készleteiből vásárolhat gyógyszert, orvosi eszközöket annak érdekében, hogy a betegek ellátásában ne legyen fennakadás. A tárca egyes speciális esetekben külön utasítás alapján engedélyt adhat rendkívüli gyógyszerkiadásra olyanok számára, akik egyébként nem férhetnek hozzá az EKI készleteihez. 

Az [origo] felkeresett egy belvárosi gyógyszertárat, ahol megerősítették, hogy nincs inzulinhiány, kaptak gyógyszert az elmúlt három napban. A gyógyszerész úgy tudja, hogy a nagykereskedőknek is akkora készletük van, hogy nem várható hiány a cukorbetegeknek szükséges inzulinból.

Szállítási nehézségekről kapott értesítést ugyanakkor a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Hávelné Szatmári Katalin az [origo]-nak elmondta: egyes antibiotikumokat, inzulinokat, asztmára ható szereket nem tudtak szállítani a nagykereskedők a patikáknak. Arról azonban nem tud, hogy azok a gyógyszertárak, melyek hétfőn jelezték a problémát, kedden esetleg nem kaptak-e szállítmányt. Mint mondta, a patikákból érkeznek olyan visszajelzések is, hogy a betegek többhavi gyógyszermennyiséget akarnak vásárolni, de nemcsak inzulin készítményekből. "A kollégák mondják, hogy olyan receptmennyiségekkel jönnek az emberek, hogy nem bírjuk a rendelést" - tette hozzá. A kamara elnöke közölte: az inzulint a társadalombiztosítás terhére  általában csak egy hónapra írhatja fel az orvos, de rendelhető háromhavi adag például azzal az indokkal, hogy a beteg elutazik.

Eddig egyetlen cukorbeteg jelezte, hogy nem tudta megvásárolni a szükséges inzulinadagját a patikában - mondta a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek kedden. Ilyen eset már máskor is előfordult, a szövetség nem tud arról, hogy a betegek jelentős inzulin-felhalmozásba kezdtek volna - közölte Kincses János.

A cukorbetegek orvosságával kapcsolatos hírek miatt a múlt héttől sokan kezdtek az inzulin felvásárlásába. A gyógyszerár-támogatási viták miatt ugyanis felvetődött, hogy az inzulint forgalmazó két külföldi cég, hogy kivonja termékeit a magyar piacról.

A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) hétfőn a szakminiszternek írt levelében egyeztetést sürgetett a gyógyszerpiaci szereplők és a szaktárca között a befagyasztott gyógyszerárak, valamint a patikai árverseny tervezett bevezetése miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK