Elutasította szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága a Miniszterelnöki Hivatalnak (MeH) azon kérelmét, hogy az EU-csatlakozási ünnepségek egyik rendezvényét a Hősök terén tartsák. Egy fővárosi rendelet szerint ugyanis maximum húsz négyzetméteres építmény helyezhető el a téren. A MeH viszont hétszáz négyzetméteres színpad elhelyezésére kért engedélyt. A döntés ellenére a közgyűlés az ünnepség idejére felfüggesztheti az érvényes fővárosi rendeletet, így még nem dőlt el, hogy lesz-e a Hősök terén ünnepi koncert.

A hatályos önkormányzati szabályozásnak megfelelően elutasította szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága a Miniszterelnöki Hivatalnak (MeH) azon kérelmét, hogy az EU csatlakozási ünnepségek egyik rendezvényét a Hősök terén tartsák április végén, május elején. A testület egyúttal Tóthfalusi György (SZDSZ) indítványára egyhangúan egyetértett azzal, hogy a közgyűléstől erre az esetre kérjék az érvényes fővárosi rendelet felfüggesztését.

A hivatkozott fővárosi rendelet szerint ugyanis maximum húsz négyzetméteres építmény helyezhető el a tér díszburkolatán. A MeH pedig egyebek közt hétszáz négyzetméteres színpad elhelyezésére kért közterület-használati engedélyt.

Horváth Gyula (MSZP) alelnök elmondta, hogy a jelenlegi szabályozás alapján csak elutasító döntést hozhatott a bizottság. Közölte: azt viszont nem támogatják, hogy visszaállítsák azt a 2002 előtti szabályozást, amikor bárki bármilyen rendezvényt tarthatott a hősök emlékműve mellett.

A bizottság 13 helyszínen térítésmentes közterület-használati engedélyt biztosított a MeH-nek az uniós ünnepségek rendezésére. E szerint a Kossuth, a Roosevelt és a Jászai Mari téren, a Szabadság, az Erzsébet és a Lánchídon, a Széchenyi, a Bem rakparton, a Clark Ádám téren és az alagút előtt, a Pázmány Péter sétányon, az Andrássy útnak az Operától a Dózsa György útig terjedő részén és a Felvonulási térnek a Műcsarnoktól a Damjanich utcáig húzódó szakaszán, valamint a Városligeti tó két oldalán lévő aszfaltozott területen lesznek majd ünnepi rendezvények. Ez utóbbi helyen például tűzijátékot terveznek.

Jelentős többséggel elutasította a bizottság a MeH-nek azt a helyszínen vázolt kezdeményezését, hogy az Andrássy utat, valamint a Budai rakpartot egy nappal korábban zárják le az ünnepség miatt. Németh Zoltán (Fidesz) alelnök szerint ezt forgalmi zavarok nélkül akkor engedélyezhetnék, ha április 30-át munkaszüneti nappá nyilvánítanák.

A képviselők szerint a MeH Hősök teret érintő kérelméről még az április 20-i rendkívüli ülésén döntenie kellene a közgyűlésnek, mivel a 29-i soros ülés határozatát már nem tudnák idejében kihirdetni.