Megemelt családi pótlék járna a gyerekek 2-6 éves koráig a népesedési kormánybizottságnak a nagycsaládosok szervezetei által máris vitatott tervei alapján. Az életkor szerinti megkülönböztetést az indokolja, hogy a szegénység kockázata a kisgyereket nevelő családokban a legnagyobb, mert az egyik kereset ebben az időszakban döntően kiesik - írja a Népszabadság.

Magasabb családi pótlék járna 2-6 éves korig, hogy így kompenzálják a szülők egyikének - rendszerint az édesanyának - a fizetésének kiesését. A népesedési kormánybizottság szerint, ha az anya később munkába áll, keresete ellensúlyozza a "kiemelt" és a hatéves kor után járó "normál" családi pótlék közötti különbséget. Az elképzelést többen - a nagycsaládosok érdekvédelmi szervezete is - elhibázottnak tartják. Ők úgy számolnak, ha a nők esetleg visszamennek is dolgozni, közel sem keresnek annyit, hogy a gyerekre fordítandó egyre növekvő költségeket ellensúlyozzák.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete alapjaiban támadja ezt az elképzelést. Kormosné Debreczeni Zsuzsa ügyvezető a Népszabadságnak azt mondta: a kormánybizottság programjának ez a része nem életszerű. Szerintük ugyanis a nevelés költségei a gyerek hatéves kora után folyamatosan növekszenek, a munkába visszaálló anya bére nem ellensúlyozza a kamaszokra fordítandó összegeket. Kormosné utalt arra, hogy például Írországban a 11 éven aluli gyerekek iskoláztatásához 80 euróval járul hozzá a költségvetés, az efölöttiekéhez pedig már 150 euróval.