Galeriző gyerekeket várnak a kispesti ifjúsági irodába

A galerikbe verődő, szabadidejüket az utcán töltő tizenéveseket várják a kispesti Kós Károly téren múlt héten megnyílt Ifjúsági Prevenciós Irodába. A gyermekvédelmi szakemberek és a XIX. kerületi rendőrkapitányság által működtetett központban szabadidős foglalkozásokat szerveznek az utcán lógó gyerekeknek. Az irodában berendeztek egy "gyerekbarát" kihallgató szobát is. Az iroda munkatársa szerint nagy sikertörténetek nincsenek, de már az is eredmény, hogy a keménymagnak számító gyerekek többsége nem az utcán, hanem náluk tölti szabadidejét.

"A tíz évesnél idősebb gyerekek már tereznek rendesen" - mondja az [origo]-nak Kisberk Ágnes, a kispesti Ifjúsági Prevenciós Iroda munkatársa. A gyermekvédő szerint ez a helyzet általános Budapest minden kerületében: a belvárosban éppúgy meg lehet találni az utcán tengődő, tizenévesekből álló galeriket, mint a külső kerületekben. Az ifjúsági irodát a XIX. kerületi rendőrkapitányság és a kerületi család- és gyermekvédő szolgálat működteti közösen. Kisberk szerint az együttműködésre azért van szükség, mert nagy az átfedés a gyermekvédőkhöz tartozó és a rendőrséghez kerülő ügyek között.

Az irodában berendeztek egy "gyerekbarát" kihallgató szobát. Itt hallgatják meg a rendőrség munkatársai a bűncselekmények kiskorú áldozatait. A kihallgatáson így nem csak a rendőrök, hanem a gyermekvédők és egy gyermekpszichológus is jelen lehet. Ráadásul a bántalmazott gyerekek vallomásait videóra veszik, így nem kell többször kihallgatni őket, nem kell újra meg újra átélniük a megrázkódtatást. "Ha mondjuk egy 10 éves lányt valamilyen szexuális bántalmazás ér, nem biztos, hogy jó, ha a kihallgatásokon újra átéli a vele történteket" - vélekedett Kisberk.

A kihallgató szoba üzemeltetése mellett az iroda másik feladata, hogy szabadidős programokat szervezzen az utcán tengődő gyerekeknek. Önismereti, dráma, drogprevenciós csoportfoglalkozásokat tartanak. Rendszeresek a korrepetálások, mivel sok a magántanuló, mert eltanácsolják őket az iskolából magatartási problémák miatt. Gyakran járnak színházba, moziba, múzeumba, vagy kirándulni is.

Az iroda munkatársa szerint sok gyerek eljut a közös programokra, a régebb óta hozzájuk járók sokszor elhozzák barátaikat is. Az egyetlen szabály, hogy csak azok mehetnek a foglalkozásokra, akik családgondozás alatt állnak. Tavaly 504 ilyen gyerek volt a kerületben. Kisberk szerint azonban sokszor a jobb családi háttérből érkező gyerekek is hasonló gondokkal küzdenek. "Akik biztosabb háttérből jönnek, azok is bekerülnek a galerikbe, csak nem maradnak meg. Bekerülni bárki bekerülhet, de aki a keménymag lesz, az általában rosszabb háttérből jön" - mondja.

A 15 éves Jani - aki több barátjával segített kifesteni és feldíszíteni az irodát - szeret eljárni a foglalkozásokra. "Úgy elfoglal" - mondja. Leginkább a sportfoglalkozások, azon belül is a küzdősportok érdeklik. Korábban kung-fuzott - árulja el - és felcsillan a szeme, amikor meghallja, hogy valószínűleg aikido edzések is kezdődnek nemsokára. Legjobban azonban a nyári táborokat szereti. Tavaly nyáron Zánkára vitték a kerületi gyerekeket. Jani szerint a "legjobbak a csajok voltak, meg a diszkó".

Kisberk szerint hasonló irodák alig-alig működnek az országban. Egy jogszabály szerint 2004. január 1-től minden önkormányzatnak létre kellett volna hozni hasonló intézményt, azonban később a határidőt 2006-ra módosították. Jelenleg csak külföldi példákból meríthetnek a családsegítők. Nagy-Britanniában például nagy sikerrel működnek hasonló szabadidős intézmények, de ott bárki részt vehet a foglalkozásokon. Hogy itthon miért csak a családgondozás alatt álló gyerekek mehetnek az iroda programjaira, arra az egyik magyarázatot a szűkös anyagi lehetőségek jelentik. A foglalkozások nagy részét önkéntes tanárok tartják, mivel a prevenciós irodának nem sok pénze van. Az egyetlen munkatárs, Kisberk fizetését is pályázati pénzből biztosítják.

"Nem lehet azt mondani, hogy menjél haza és ne itt lógjál az utcán. Ha nem tudunk jobbat felajánlani, akkor nem lehet elvárni, hogy ne ott legyen" - vélekedett Kisberk, aki szerint az iroda legfontosabb feladata a hosszú távú nevelés. "Olyan mintákat, értékeket közvetítünk, ami jó nekik" - mondja. Bár jelenleg az iroda legtöbb látogatója problémás családi háttérből érkező tizenéves, Kisberk szavaiból kiderül, lenne még tennivaló más területeken is. "A drog nem probléma, de csak azért nem, mert nem kapják el a drogozó gyerekeket" - állítja.

"Nem a nagy sikertörténetek a jellemzőek. Itt az apró kis sikereknek kell örülni" - mondja Kisberk, aki szerint egyértelműen ilyen eredmény, hogy "a keménymag mind idejár". Jani szerint az utcákon és a tereken csak annak jó a sora, aki a keménymaghoz tartozik. Ő ilyen. "Keménymag vagyok. Nem szólnak be, nem számítok olyan kis mit tudom én minek" - mondja bátortalanul a 15 éves fiú.

KAPCSOLÓDÓ CIKK