Rubik-kockát vitt az Európai Parlamentbe a magyar EU-biztos

A magyar EU-biztos, Balázs Péter keddi brüsszeli meghallgatásán szóba került ismét Medgyesy Péter miniszterelnök közös európai parlamenti listára tett javaslata, amelyet Balázs Péter belső használatra szánt politikai üzenetként minősített. Az Európai Parlament tagjai kitértek arra is, hogy az éves országjelentés rendre elmarasztalta Magyarországot a korrupció miatt. A magyar biztosjelölt kihívásnak nevezte a pénzmozgások nyomonkövetését, amelynek terén további szigorításra van szerinte szükség.

Balázs Pétert, a leendő magyar EU-biztost második jelöltként hallgatta meg kedd délután Brüsszelben az Európai Parlament. A magyar jelöltnek a regionális politika lesz a szakterülete, emellett az intézményi reformokkal fog foglalkozni, és az átmeneti időben, a novemberi választásig a francia biztos mellett szerezhet tapasztalatokat.

 

Több képviselő is megjegyezte ugyanakkor, hogy Balázs nehéz helyzetben lesz, mivel a francia biztosi poszton is épp váltás van, vagyis az új biztossal együtt kell megismerkednie az európai uniós szabályokkal. A régi biztos, Michel Barnier a francia külügyminiszteri posztot tölti be a jövőben a megújult francia kormányban. A magyar jelölt az erre vonatkozó kérdéseket azzal hárította el: "úszni csak mély vízben tanulhat meg az ember". Balázs mindjárt azzal is bizonyította rátermettségét a feladatra, hogy rövid bevezetőjét bár magyarul kezdte, hiszen a magyar is májustól az unió hivatalos nyelvévé válik, később németül, majd franciául folytatta.

 

A magyar jelölt bevezetőjében elsősorban azokra az értékekre tért ki, amelyekkel Magyarország színesíteni fogja az Európai Uniót. Többek között az alkotó gondolkodást és a kreativitált emelte ki Balázs Péter, aki mindezt a EP-képviselők számára egy Rubik-kockával szemléltette.

 

Balázs Péter kijelentette: az EU-bővítés sikerének előfeltétele, hogy a 2007-ben kezdődő több éves pénzügyi időszakban ne csökkenjen a közösségi költségvetésnek az uniós hazai össztermékhez (GDP) viszonyított 1,24 százalékos maximális aránya. "2007 nem az az év, amikor a költségvetést csökkenteni kell" - jegyezte meg később is egy kérdésre válaszolva.

 

Az EP-képviselők mind a regionális politika, mind az EU-alkotmány területéről számos kérdést intéztek a magyar jelölthöz. A kérdések egy része a francia biztosi poszton történt cserével voltak kapcsolatosak. Emellett arról is többen faggatták a jelöltet, mennyire ért egyet azzal a szemlélettel, hogy az elmaradottabb területeket jobban kell támogatni. Balázs Péter e téren egyetértett az uniós gyakorlattal, bár megjegyezte, hogy a vidék támogatása mellett a nagyvárosok kiemelt támogatása is indokolt amiatt, hogy számos esetben a nagyvárosok jelenthetik például a bűnözés melegágyát. "Az integráció fontosabb lesz a bővítés után az Európai Unióban, mint korábban volt" - tette hozzá a magyar jelölt, utalva arra, hogy jelenleg Európa még nagyon széttöredezett.

 

Balázs Péterhez számos kérdést intéztek a képviselők például az Európai Bizottság ideális létszámával, illetve az új alkotmánytervezettel kapcsolatban. A magyar jelölt közölte: szerinte 20-25 fő lenne az ideális az Európai Bizottságban. A meghallgatás során többen utaltak az alkotmánytervezet elhúzódására, melynek kapcsán Balázs Péter közölte: több tagország nem volt még felkészülve a brüsszeli csúcstalálkozóra, ahol napirenden szerepelt az alkotmánytervezet, de nem sikerült elfogadni.

 

Emellett számos magyar vonatkozású kérdést tettek fel az EP-képviselők. Az egyik néppárti képviselő például megjegyezte, hogy minden éves országjelentésben kritika érte Magyarországot a korrupció miatt. "korántsem alkalmasak az új tagországok a pénzek fogadására" - állította a képviselő, aki arról faggatta a magyar jelöltet, milyen lépéseket tesz Magyarország a támogatások felhasználásának átláthatósága érdekében. Válaszul a magyar biztosjelölt felidézte a pénzmosás elleni törvénycsomag elfogadását. Elismerte, hogy az egyik fő kihívás az új tagországok számára a korrupció visszaszorítása, és úgy vélte: további szigorításokra van szükség e téren.

 

Szintén egy néppárti képviselő tért ki Medgyessy Péter miniszterelnök évértékelő beszédében elhangzott egyik javaslatára, miszerint a parlamenti pártok állítsanak közös EP-listát. A képviselő azt tudakolta, hogy a miniszterelnök megbeszélte-e a magyar biztosjelölttel az ötletét, illetve hogy mi Balázs Péter véleménye a javaslattal kapcsolatban. "Magyarként megértem a miniszterelnök javaslatát. Ez egy belső használatra szánt politikai üzenet volt, ami arról szólt, hogy nemzeti összefogásra van szükség. Pillanatnyi politikai gondolat volt, aminek nem volt politikai következménye" - közölte Balázs Péter.

 

A magyar jelöltet emellett politikai irányultságáról is faggatták. A leendő magyar EU-biztos erre azt válaszolta: "nem vagyok párttag, sem parlamenti képviselő". Mint mondta, szociáldemokrata és liberális alapú gondolatai vannak, emellett meggyőződéses magyar és európai. "Mindenki válassza ki ebből azt, ami szimpatikus neki" - tette hozzá a magyar jelölt.

 

A 10 EU-biztost keddtől csütörtökig hallgatja meg az Európai Parlament. Valamennyi jelölt meghallgatását követően szavaznak arról, elfogadják-e a jelölt személyeket.

 

Kapcsándi Dóra

KAPCSOLÓDÓ CIKK