Az egykori kisgazda politikus, Lányi Zsolt, lehet a magyarországi örmények vezetője, miután lemondott az eddigi elnök, és ő az országos önkormányzatban a legnagyobb létszámú örmény szervezet jelöltje. Korábban az ő példáján mutatták be az etnobiznisz jelenségét.

Lemondott az Országos Örmény Önkormányzat elnöke, Aján Gergely, a testületen belüli feszültségekre hivatkozva. "Az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesülete mindig is engem akart jelölni az országos önkormányzat elnöki posztjára - mondta Lányi Zsolt az [origo]-nak, aki tiltakozott az ellen, hogy bárki is az etnobiznisz jelenségét vélje az elnökjelöltsége mögött. "Anyagilag nem jelentene semmit az elnöki tisztség, nemigen fogadok el tiszteletdíjat" - jelentette ki az egykori kisgazda vezető, aki a tervezett kisebbségi névjegyzékeket csacsiságnak minősítette. "Nem elég az, ha benne van a nevünkben az örmény szó, és hogy évek óta foglalkozunk az erdélyi örmény kultúra ápolásával" - kérdezett vissza Lányi Zsolt, aki elmondása szerint az egyesületéből kevesen regisztráltatnák magukat örmény kisebbségiként. "Mi elsősorban magyarok vagyunk" - indokolta.

A Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Hivatal vezetője, Heizer Antal, másfél évvel ezelőtt az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, valamint Lányi Zsolt példáján mutatta be nekünk az etnobiznisz jelenségét. Ennek lényege, hogy álkisebbségiek indulnak valamilyen kisebbségi színekben a kisebbségi választáson pénzért és politikai befolyásért.

"Állandó feszültség volt a testületben, és ebből nekem elegem lett" - magyarázta lemondását az eddigi elnök, Aján Gergely az MTI-nek, hozzátéve: jelenleg a két alelnök, Szárkiszján Ádám és Szongoth Gábor vezeti a testületet. Szavai szerint a megüresedett poszt betöltését lehetetlenné teszi, hogy a 19 tagú testületben a legnagyobb frakció - az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület - 10 hellyel rendelkezik, azaz nincs meg az új vezető megválasztásához szükséges kétharmados többség. A tömörüléssel egyetlen csoport sem hajlandó együttműködni - tette hozzá magyarázatként. "Ebben a ciklusban semmi kilátás arra, hogy elnököt lehessen választani" - fogalmazott.

Aján Gergelyt és az önkormányzat két alelnökét az országos örmény elektori gyűlés napján, 2003. február 16-án választotta meg a két cikluson át az Arménia Népe Kulturális Egyesület által irányított, tavaly tavasszal kicserélődött összetételű testület.