Közveszélyokozás miatt nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság a pénteki gázrobbanás ügyében. A rendőrök ki szeretnék hallgatni azt a két lakót, akiknek az otthonában a detonáció történt, de ők életveszélyes állapotban kórházban vannak. A felrobbant lakás nem szerepelt a gázművek fogyasztói nyilvántartásában, a helyszínen pedig nem találtak gázkészülék maradványokat - írja a Magyar Hírlap.

Értetlenül állnak a szakemberek a pénteki gázrobbanás előtt, ugyanis az Alkotás út és a Hertelendi utca sarkán található lakásokban nem találtak gázkészülék-maradványokat, egyetlen - nem gázüzemű - cserépkályha volt a lakásban - írja a Magyar Hírlap. Csallóközi Zoltán, a Fővárosi Gázművek Rt. igazgatója közölte: a lakás nem szerepel fogyasztói nyilvántartásukban, elvileg nem is volt oda gáz bekötve.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletén sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták azokat a híreket, amelyek szerint szabálytalan gázcsőbekötés, illetve gázlopás okozhatta a szerencsétlenséget. A BRFK közveszélyokozás miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen. A rendőrök szeretnék meghallgatni annak a lakásnak a két lakóját, amelyikben a robbanás történt. Ők még tegnap is életveszélyes állapotban feküdtek a Szent István Kórház intenzív osztályán. A kórház ügyeletén nem tudták megmondani, mikor lesznek kihallgatható állapotban. Lélegeztetőgépen és altatásban tartják őket, a hét első napjaiban pedig létfontosságú műtétet hajtanak végre rajtuk.

A szerencsétlenség után hat embert vittek kórházba a házból. A fent említett két ember égési, másik négy pedig zúzódásos sérüléseket szenvedett. A hét végén harmincan visszaköltöztek, négyen még az ideiglenes szálláshelyen tartózkodtak.

A péntek délutáni detonációban három lakás dőlt össze. A ház valamennyi lakásának ajtajai és ablakai kiszakadtak, illetve kitörtek. A detonáció miatt a környező házak ablakai kitörtek, a közelben parkoló autók megsérültek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint hét lakás lakhatatlanná vált, ebből négybe életveszélyes bemenni. Dobson Tibor közölte: nem fog összedőlni a ház, de biztos választ az épület állapotáról csak a mai szakértői bejárás után lehet adni. A vizet és az áramot már visszakapcsolták, a gázszolgáltatás azonban még nem indult újra.