Húsz év fegyházra ítélte a bíróság szerdán Nógrádi Ádámot édesapja aljas indokból elkövetett megölése és más bűncselekmények miatt. Az ítélet nem jogerős.

Nógrádi Ádámot húsz év fegyházbüntetésre ítélte édesapja aljas indokból elkövetett megölése és más, kisebb súlyú bűncselekmények (lőfegyverrel és robbanószerrel való visszaélés, lopás, fogolyszökés, hamis tanúzásra való felbujtás, okirathamisítás) miatt a Pest Megyei Bíróság első fokon szerdán. A vádirat szerint Nógrádi Ádám 1998 őszén soltvadkerti házuk pincéjében fejbe lőtte apját és egy közeli kútba rejtette el. Nógrádi Ádám az utolsó szó jogán a gyilkosságot tagadta, a kisebb bűncselekményeket elismerte.

Az ítélet indoklásában a bíró elmondta: a gyilkosság közvetlen bizonyítékai nem kerültek elő, de a közvetett bizonyítékok alátámasztották a gyilkosságot. Nógrádi Ádám zavaros, ellentmondó vallomásai mellett több tanúvallomás, és az a levél, melyről később kiderült, hogy maga Nógrádi Ádám írta, szerepelnek a közvetett bizonyítékok között. Nógrádi Ádám apja eltűnésével kapcsolatban azt állította, hogy Nógrádi József sok pénzzel indult útnak eltűnése előtt és ráadásul korábban fenyegetéseket is kapott. Ezt azonban nem támasztották alá Nógrádi József ismerőseinek vallomásai, akik nem tudtak a fenyegetésekről. Eltűnésének napján ebédre várták ismerősei, nekik meg is erősítette, hogy készül hozzájuk - derült ki a tanúvallomásokból.

A bűncselekményre úgy derült fény, hogy 2001 augusztusában Nógrádi Ádám névtelen levelet írt a rendőrségnek, illetve bátyjának, Nógrádi Zsoltnak, aki korábban a parlamenti olajbizottság tanújaként vált ismertté, a közelmúltban pedig hamis vád miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A névtelen levél alapján a rendőrök megtalálták Nógrádi József holttestét, és rövidesen bebizonyosodott az is, hogy a levelet Nógrádi Ádám írta.

Az ügyész korábban elmondott vádbeszédében életfogytiglant kért Nógrádi Ádámra, a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 25 évhez közeli időtartamban kérte megállapítani. A vádbeszédben elhangzott, hogy Nógrádi Ádám és Nógrádi József között rendkívül rossz volt a viszony. Az apa elégedetlen volt fiával, aki nem dolgozott, kicsapongó életet élt. Nógrádi József verte Nógrádi Ádámot, aki pedig nagyon félt apjától. Ez a helyzet az elviselhetetlenségig fokozódott, amikor a fiú összetörte apja kocsiját. Az ügyész vádbeszédében megjegyezte, Nógrádi József "olajozott", de kizárható, hogy halála mögött üzleti leszámolás állna, azt nyilvánvalóan családi konfliktus okozta. Nógrádi Ádámot apja meggyilkolásában a bosszú és a nyereségvágy motiválta, meg akart szabadulni az apjától, és meg akarta szerezni a Nógrádi-vagyont - szerepelt a vádbeszédben.

Nógrádi Ádám apja megölését az eljárás során szinte mindvégig tagadta, leszámítva azt az esetet, amikor két rendőrtisztnek videóra rögzített beszélgetés során könnyezve beismerte a gyilkosságot. Ennek kapcsán az ügyész azt mondta: a felvételek törvényes bizonyítékként felhasználhatóak az eljárásban, és bár az ott előadott gyilkosság számos részlete életszerűtlen, maga a beismerés hiteles, meggyőző.

Nógrádi Ádám az előzetes fogva tartása ideje alatt többször is magára gyújtotta zárkáját. Korábban a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság fogdájában kísérelt meg öngyilkosságot, megpróbálta felakasztani magát.