Megint óriáshitelt vesz fel a főváros

Az infrastrukturális, egészségügyi, oktatási és szociális beruházásokra szánt különböző célhitelek mellett 13 milliárd forint szindikált - több bank által folyósított - hitel felvételét is tervezi a főváros idén nyáron. A városháza 2004-ben 40 milliárd forintnyi kölcsönpénzzel számol.

Nyáron egy újabb 13 milliárd forintos szindikálthitelt vesz fel a budapesti városháza, amely több mint 40 milliárd kölcsönpénzzel számol idén. Világbanki kölcsönből bővítik a csatornahálózatot. A Pók utcai nyomóvezeték, a csillaghegyi főgyűjtő megépítésére, a csomádi szennyvíziszap-lerakó és az észak-budapesti tisztító újabb ütemeire 1,7 milliárd forintot költenek. Az Európai Beruházási Banktól (EIB) felvett 370 millió euróból (90 milliárd forint) infrastrukturális, egészségügyi, oktatási és szociális beruházásokat finanszíroznak.

A hitelkeretből összesen öt beruházás valósulhat meg - írja a Népszabadság. Közülük kettőre, az új nagykörúti villamosokra és a 2-es metró felújítására - már tavaly megkötötte a hitelszerződést a városháza az EIB-vel. Idén pedig további kölcsönszerződéseket terveznek. Az oktatási beruházásokra elkülönített 75 millió eurós keretből 35 milliót eurót (körülbelül kilencmilliárd forintot), az egészségügyi fejlesztésekre felhasználható ötvenmillió euróból pedig harmincmilliót eurót (7,5 milliárd forint) hívnak le.

Kölcsönpénzből épül a 4-es metró is. Az összesen közel 220 milliárd forintos kölcsönből a fővárosi hitelkeret meghaladja a harmincmilliárd forintot. Idén az elvileg 2008 végére elkészülő földalattivonal építésére körülbelül 14 milliárd forintot használnak fel.

A nemrégiben elfogadott idei fővárosi költségvetés közel harmincmilliárd forintot irányoz elő az egyes beruházások fedezetét képező, úgynevezett célhitelekből. A világbanki programban rendelkezésre álló keretet nyolcvan százalékban meríti ki a városháza.

A célhitelek mellett a főváros 13 milliárd forint úgynevezett szindikált - vagyis több bank által folyósított - hitel felvételét is tervezi. A teljes, 25 milliárdos keretből az előbbi összeget várhatóan az év közepén hívják le - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK