Rendőrségi nyomozás Sas József ellen

A rendőrség szerint alapos a gyanú, hogy a humorista pénzügyi szabálytalanságokat követett el, ezért vizsgálat indult az ügyében. Sas József jogi képviselője szerint védence minden korábbi adótartozását befizette.

Forrás: MTI
Sas József

Adócsalással gyanúsítja a rendőrség Sas Józsefet, a Mikroszkóp Színpad igazgatóját - közölte az Országos Rendőr-főkapitány-ság Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságának helyettes vezetője április 14-én, szerdán. "Sas Józsefet délelőtt hallgatta ki a rendőrség adócsalás megalapozott gyanúja miatt" - mondta az MTI-nek Szabó Mihály, aki a részletekről nem kívánt nyilatkozni. A rendőrség munkatársa annyit közölt az [origo]-val, hogy Sas József szerdai kihallgatásán nem tett vallomást, azt a következő héten teszi meg írásban, a nyomozás fejleményeiről pedig várhatóan csak hetek múlva tudnak nyilatkozni.

Sas József ügyvédje, Zamecsnik Péter az [origo]-nak elmondta, hogy más sajtóértesülésekkel szemben nincs szó több százmilló forintos tételről, hanem annak csak töredékéről, amit Szabó Mihály, az ORFK munkatársa is megerősített.

"Sas József, akit négy éven keresztül folytatott adócsalással és magánokirat hamsítással gyanúsít a rendőrség, mint magánszemély, és nem mint a Mikroszkóp Színpad vezetője szerepel az ügyben. Védencem 1997-ben szerződést kötött egy menedzserrel, illetve annak cégével, amelyre Sas József átruházott egyes jogokat. Jutalék ellenében a vállalkozás értékesíthette például a humorista tulajdonát képező műsorokat, kabarétréfákat, így fellépéseket szervezhetett, eladhatta őket tévéknek, rádióknak. Az ebből származó jövedelem után azonban a menedzser négy éven keresztül, 1998 és 2001 között, nem fizette meg a személyi jövedelemadót. Amikor ez 2002-ben kiderült, Sas József megszakította vele a kapcsolatát és önrevíziót kért az APEH-től, majd kiegyenlítette tartozását" - nyilatkozta a humorista ügyvédje.

Zamecsnik szerint a vita lényege, hogy a rendőrség azt gyanítja, Sas József négy éven keresztül tudatosan nem fizette be személyi jövedelemadóját, valamint vizsgálják az említett menedszerrel kötött szerződés hitelességét.

A jogi képviselő azt állítja, ügyfele nem érzi magát bűnösnek, az adóbefizetést a partnercégnek kellett volna intéznie. Zamecsnik szerint, miután a humorista megtudta, hogy megbízottja nem végezte el a feladatot, utólag kiegyenlítette tartozását, vagyis az APEH-nak befizetett huszonhárommillió forintot. További probléma azonban, hogy a rendőrség Sas József tartozását ennél jóval többnek számolta, az ügyvéd szerint a hatóság körülbelül harminckétmillió forintot kér számon ügyfelén. Az ügyvéd ezen állításait a rendőrség nem kommentálta.

A Havariapress azt közölte honlapján, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint Sas József a Mikroszkóp Színpadot működtető közhasznú társaság nevében kötött szerződést egy ismerőse vállalkozásával. A hírügynökség szerint a megállapodásban a kht. átadta a színházzal kapcsolatos, az előadások lebonyolításához szükséges jogokat a vállalkozásnak. A jogokat átvállaló gazdasági társaság ugyanakkor megbízta Sas Józsefet, hogy ő képviselje a céget. A vállalkozás a tévétársaságoktól és más szervezetektől befolyó bevételt fiktív számlákkal kompenzálta, hogy így kerülje el az esedékes adók megfizetését. A Havariapress úgy értesült, a vizsgálat eddigi megállapításai szerint a fiktív ügyletek legalizálásáért a vállalkozás vezetője tíz százalék körüli jutalékot kaphatott. Szintén a Havariapress információi közé tartozik, hogy összesen több száz millió forintos adócsalásról van szó, amit azonban Sas József ügyvédje és a rendőrség képviselője is cáfolt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK