Sok az öreg gázkészülék Budapesten

Akár négyszázezer elöregedett gázkészülék is lehet a fővárosban. A tulajdonosoknak eddig nem volt kötelező ezeket rendszeresen ellenőriztetni, így nincs adat a tervezett műszaki élettartamát jócskán túlhaladott berendezések állapotáról. Az elöregedett készülékek, és az illegális rákötések könnyen tragédiát okozhatnak - írja a Magyar Hírlap.

Négyszázezer elöregedett gázkészüléket használhatnak a fővárosban - ez a kétmilliósra becsült állomány húsz százaléka -, amelyek közül bármelyik könnyen tragédiát okozhat. A berendezések műszaki állapotáról semmilyen információ nincs, mert idén januárig nem volt kötelező a karbantartás - írja a Magyar Hírlap. Az idén januárban életbe lépett új gáztörvény értelmében azonban a tulajdonosnak öt évente szakemberrel kell ellenőriztetnie készüléke üzembiztosságát, és ha ezt elmulasztják egy későbbi balesetért őket teszik felelőssé.

A lap szerint az öreg készülékek mellett veszélyes, ha illegálisan kötnek rá a gázvezetékre. A közműtolvajok általában a mérőórát alakítják át, de előfordult, hogy közterületen fekvő gázvezetéket fúrtak meg.

A fővárosban évente tíz-tizenkétezer alkalommal ellenőriznének a Fővárosi Gázművek munkatársai, ám sokszor nem tudnak bejutni a lakásokba. Így is körülbelül 1300 átalakított gázórát, vagy egyéb szabálytalanságot találnak - a gázművek, a lapnak nyilatkozó igazgatója szerint. Csallóközi Zoltán elmondta, idén már hatósági segítséget is igénybe vehetnek a gázosok.

A rajtakapott gáztolvajoknak az ellopott mennyiség többszörösét kell megtéríteniük, ami egy átlagos lakásnál akár havi 200 ezer forint is lehet a kötbér miatt. A tettesek azonban csak a legritkább esetben kerülnek bíróság elé, mivel a családtagoknak nem kötelességük vallomás tennie ellenük. Büntetőfeljelentést csak a nagyon kirívó esetekben tesznek, de a pénzt behajtják rajtuk - derül ki a Magyar Hírlap írásából.