Ultraliberális iskolarendszertől tart a Fidesz

Élesen bírálta a jelenlegi kormány oktatáspolitikáját Pálinkás József, a Fidesz kulturális tagozatának vezetője szerdán Budapesten; az Orbán-kormány oktatási minisztere szerint a szaktárca a köz- és felsőoktatásban egyaránt ultraliberális oktatási rendszer létrehozására törekszik. A politikus a rendszer amerikanizálódásától tart.

Az előző kormány szakminisztere az Antall József Emlékbizottság és Baráti Társaság rendezvényén kifejtette: 2002-ben, amikor Magyar Bálint átvette a tárca irányítását, a felsőoktatási intézmények működését és a közoktatást egyaránt a stabilitás jellemezte, ám azóta a kerettantervek kötelező jellegének megszüntetésével jelentős visszalépés történt a rendet, követelményeket támasztó iskola felől az ultraliberális iskola felé - mondta. A szakpolitikus közölte, jelen pillanatban nem lát olyan új elképzelést a tárcánál, amely ezt a folyamatot megállítaná. Pálinkás József megítélése szerint az új nemzeti alaptanterv nem szabályoz, nem tér ki arra, hogy mit, milyen ütemben kell tanítani az iskolákban.

"Ez nem nemzeti alaptanterv, hanem oktatásfilozófiai fejtegetés, zagyvaság" - mondta a korábbi szakminiszter. Hangsúlyozta: az a tananyag, amely nem törekszik a magyar identitás megerősítésére, nem szolgálja a magyar nemzet érdekeit. Az oktatási tárca korábbi vezetője az iskolák autonómiájába való beavatkozásnak nevezte annak törvényi szabályozását, hogy a diákok teljesítményét alsó tagozaton csak a szülő egyetértésével lehet elégtelenre értékelni. Pálinkás József, mint mondta, egyetért azzal, hogy szövegesen értékeljék a gyerekeket, de "ostoba beavatkozás az iskola autonómiájába" az is, hogy ne legyen osztályzás alsó tagozaton.

A felsőoktatás tervezett átalakításáról kifejtette, az a közoktatáshoz hasonlóan ultraliberális iskolarendszer létrehozását célozza. A tervezett lépésekkel erőltetett amerikanizálása indul el a felsőoktatásnak, amelynek semmi értelme és teljes káoszt okoz.

"Ha a magyar egyetemeket az amerikai tömegegyetemek mintájára alakítják át, Magyarország elveszíti versenyelőnyét például a jól képzett közgazdászok, mérnökök tekintetében" - mondta.