A Budai Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a palesztin származású magyar fogorvost, akit a rendőrség terrorfenyegetés előkészületével gyanúsított meg. A férfi fellebbezett, így a döntés nem jogerős.

A palesztin származású magyar fogorvost, aki a Bartók Béla úti iszlám közösség imámja, kedden - néhány órával Móse Kacav izraeli elnök Budapestre érkezése előtt - vette őrizetbe a rendőrség. Az ORFK szerint a férfi tavaly novemberben ajánlatot kért robbanóanyag beszerzésére, egy budapesti zsidó múzeum felrobbantásához. A nyomozó hatóság közveszélyokozás előkészülete miatt indított nyomozást a fogorvos ellen.

A Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön közleményben tudatta, hogy előzetes letartóztatásba helyezte a férfit. A bíróság a döntés indoklásában kifejtette, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított cselekménye bizonyítottság esetén közveszélyokozás előkészülete bűntettének, valamint terrorcselekmény előkészülete bűntettének megállapítására lehet alkalmas. "A cselekmény kimagasló tárgyi súlyára és a várható büntetés nagyságára, valamint kiterjedt külföldi és belföldi, főként vallási alapú kapcsolataira tekintettel tartani lehet a gyanúsított szökésétől, elrejtőzésétől. Szabadon hagyása esetén szintén tartani lehet attól, hogy az ismeretlenül maradt vagy ismeretlen helyen tartózkodó társait befolyásolva veszélyeztetné az eljárás sikerét, valamint attól, hogy az általa előkészített bűncselekményt véghezvinné" - áll a közleményben.

A végzés ellen a gyanúsított védője fellebbezett, így az nem jogerős.