Pénzgyűjtést kezdeményezett az SZDSZ belső ellenzéke annak a három képviselőnek a megsegítésére, akik a múlt héten nemmel szavaztak a lex Szászra, és ezért pénzbüntetést kaphatnak a frakciótól - írja a Népszabadság. Béki Gabriella, Fodor Gábor és Gusztos Péter nem tudott sem a büntetésről, sem a gyűjtésről.

Pénzt gyűjt az SZDSZ belső ellenzéke, hogy kifizessék három szabad demokrata országgyűlési képviselő büntetését - írja a Népszabadság. Béki Gabriella, Fodor Gábor és Gusztos Péter azért számíthat pénzbírságra, mert a múlt héten a képviselőcsoporttal szemben nem szavazták meg a pénzügyi felügyelet vezetőjének eltávolításához szükséges lex Szászt.

A gyűjtés kezdeményezői - többek között Bauer Tamás, Kocsics Géza, Eörsi István - szerint Szász Károly PSZÁF-elnök nem élvezi a bizalmukat, ám a mostani kormánypártok sem hozhatnak politikai döntést az alapvetően politikamentes tisztségről. Szerintük Fodorék az SZDSZ becsületét védték meg.

A lapnak nyilatkozó érintett képviselőknek sem a gyűjtésről, sem a büntetés kirovásáról nincs tudomásuk. Fodor Gábor szerint előre jelezték, hogy nem fogadják el a kötelező álláspontot, mivel nem tartják a jogállamisággal összeegyeztethetőnek. A képviselők ugyanakkor meg is akadályozhatták volna a jogszabály életbeléptetését, mivel ha nem nyomnak gombot, határozatképtelenné válik az országgyűlés. Fodor szerint azonban csak saját meggyőződésüknek akartak hangot adni.

A lap szerint a frakciószabályzat értelmében ilyen esetben 20 ezer, a visszaesőknél 40 ezer forint a pénzbüntetés. Pető Iván frakcióvezető-helyettes szerint azonban eddig még senkitől nem hajtották be a büntetést, most sem. Pető úgy véli, nem erkölcsös pénzt gyűjteni egy ki nem szabott büntetésre, és kikéri magának az akció indoklását is. Szerinte az SZDSZ becsületét nem kellett megmenteni, mivel az Alkotmánybíróság nem osztotta a módosítással kapcsolatos aggályokat - írja a Népszabadság.