Nem lankad az érdeklődés gyógyszer-ügyben

A gyógyszerek árváltozása, esetleges hiánya után lehet érdeklődni az egészségügyi minisztérium telefonos szolgálatán, ahová egyre több hívás érkezik. Az első napokban többnyire az inzulinkészletek miatt aggódtak a telefonálók, mára inkább a gyógyszerek árváltozása foglalkoztatja őket, de vannak olyanok is, akik évekkel ezelőtt megszűntetett gyógyszerek visszaállítását kérik.

Egy héttel ezelőtt indította az egészségügyi minisztérium azt az információs vonalat, ahol a gyógyszerekkel kapcsolatos kérdéseket lehet feltenni. Az érdeklődés azóta folyamatos, sőt egyre több hívás érkezik az ügyfélszolgálatra. Az első napokban az esetleges inzulinhiány miatt aggódó betegek hívásai voltak többségben, mára azonban csak minden 15. telefonáló érdeklődik az inzulinról - mondta az [origo]-nak Forgó Györgyné, a minisztérium tájékoztatási és tanácsadási osztályának vezetője.

Szerdán közel 190 hívást fogadott az ügyfélszolgálat, ebből 158 vonatkozott kifejezetten a gyógyszerekre. A többi kérdés különböző betegségekkel, egészségügyi ellátással volt kapcsolatos. A telefonvonal végén egész nap egy orvos ül, aki jól felkészült a gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésekből. Vagy azonnal választ ad, vagy később visszahívja az érdeklődőket. Ügyfélszolgálati időn kívül üzenetrögzítőt kapcsolnak be. A betelefonálók közül sokan panaszkodnak arra, hogy valamilyen gyógyszert nem tudtak a legközelebbi patikában beszerezni, de olyan is akad, aki rég megszűnt gyógyszerek visszaállítását kéri - mondta a minisztérium osztályvezetője.

A telefonvonal addig él, amíg igény van rá, de várhatóan később sem szüntetik meg ezt a számot, hanem újabb aktuális ügyekben lehet majd itt érdeklődni. A 475-5861-es számon hívható telefonvonal bevezetésére azért volt szükség, mert a gyógyszerárak áprilisi csökkentése és a gyógyszercégekkel folyó tárgyalások miatt több gyógyszer esetében is felmerült, hogy hiány várható és sokak számára átláthatatlan helyzet alakult ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK