Továbbra sem tudni, miért nem engedték be Bayert Romániába

A Külügyminisztérium pontos jogértelmezést kért a román hatóságoktól azzal kapcsolatban, hogy miért hiúsították meg Bayer Zsolt beutazását az országba február 28-án. A román hatóságok ugyanis a napokban válaszoltak a külügyi tárcának, de nem a konkrét kérdésekre. 

A Magyar Nemzet újságíróját februárban tartóztatták fel a borsi határállomáson, és a román határőrök nem engedték belépni a szomszédos országba. Bayer Zsolt ezt követően a Külügyminisztériumhoz fordult a történtek miatt. Tóth Tamás szóvivő akkori tájékoztatása szerint a hatályban lévő törvény alapján a minisztérium konzuli osztálya utasította a bukaresti magyar nagykövetséget, hogy kérjen magyarázatot a román hatóságoktól. 

A tárca arról érdeklődött az illetékes román hatóságoknál, hogy mi volt a jogalap Bayer Zsolt beutazásának megakadályozására, hogy az újságíró beutazási tilalom alatt áll-e, ha igen, meddig, milyen jogorvoslattal élhet, illetve arról, hogy kapott-e a magyar-román határon tájékoztatást feltartóztatásának okáról.

A közlemény szerint az április 14-én érkezett válasz, amelyet a konzuli szolgálat haladéktalanul továbbított Bayer Zsoltnak, számos román jogszabályi hivatkozást tartalmaz, anélkül, hogy azok pontos tartalmát kifejtené. Ezért a Külügyminisztérium újabb utasításban kérte fel a bukaresti magyar nagykövetséget arra, hogy kérjen  további információkat a román hatóságoktól a válasz jogi tartalmának pontos értelmezése érdekében.

Bayer Zsolt megjelentetett egy könyvet a kitiltásáról, melyben szerepel a budapesti román nagykövet, Carin Fabian március 16-i levele. Ebben a román állam terrorveszélyre utaló, hivatalos indoklása szerepel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK