Csökkenhet a szervátültetések száma

Kevesebb szervátültetés lehet Magyarországon - állítja Tari Tamás, a Magyar Májtranszplantáltak Egyesületének elnöke. Az Egészségügyi Minisztérium ugyanis csökkentette a Hungarotranszplant támogatását. Ezzel, Tari szerint, a donorfigyelők munkáját lehetetlenítik el, ami hosszútávon a donorok és ezzel a szervátültetések számának csökkenését jelenti. A minisztérium helyettes államtitkára szerint a támogatás nem lett kevesebb, csak átcsoportosították.

Kevesebb szervátültetés lehet Magyarországon, mert csökkentették a Hungarotranszplant költségvetését - állítja Tari Tamás, a Magyar Májtranszplantáltak Egyesületének elnöke. A Hungarotarnszplant Közhasznú Társaságot 2002. januárjában, azzal a céllal hozta létre az Egészségügyi Minisztérium, hogy segítségével Magyarországon sokkal több szervátültetést hajtsanak végre. A társaság egyik legfontosabb feladata, hogy egy országos hálózat létrehozásával összehangolják az átültetésre alkalmas szervek elosztását és a betegek nyilvántartását. A cél, hogy minden kórházból friss adatok fussnak be a központba, ahol az ügyeletesek azonnal mozgósítani tudják a különböző kórházak orvosait. Tari Tamás szerint ennek a donorfigyelő szolgálatnak a munkája került veszélybe.

Donorfigyelők minden kórházban dolgoznak. Feladatuk követni az összes olyan beteg sorsát, aki baleset, agyvérzés vagy bármilyen más ok következtében az agyhalál közelébe került. A donorfigyelőnek beszélnie kell a beteg családjával, elmondani, hogy ha saját hozzátartozójukat már nem is, de egy másik embert még megmenthetnek. Figyelniük kell a leendő donor testére is, hogy azok a szervei, melyek átültethetőek, ne sérüljenek meg. A donorfigyelők a kórház dolgozói közül kerülnek ki, általában orvosok, de nem kell, hogy a szervátültetés legyen a szakterületük. Előfordulhat, hogy egy ortopédorvos látja el ezt a feladatot. Ezért a munkáért eddig a Hungarotranszplanttól kaptak pénzt, egy "kisebb, de rendszeres összeget". "Ha ez nincs, nincs, aki felvilágosítsa a családokat, és akkor nem lesznek donorok sem" - fogalmazott a Magyar Májtranszplantáltak Egyesületének elnöke.

Az egészségügyi törvény szerint mindenki automatikusan donornak tekinthető a halála után, ha erről nem rendelkezett másképp. A gyakorlatban azonban mindig megkérdezik a hozzátartozókat a szervátültetésről. Tari Tamás szerint az utóbbi időben nőtt az elutasítások száma, elsősorban a szervkereskedelemről szóló híradások miatt. "Sokan attól tartanak, hogy a szeretteik szerveivel üzletelni fognak, ezért nem egyeznek bele a donációba". Magyarországon a legnagyobb problémát a szív és a vesedonorok hiánya jelenti.

Tari Tamás elmondta, hogy azt szeretnék elérni, hogy ne tegyenek tönkre egy eddig jól működő központot, ne lehetetlenítsék el a Hungarotranszplant munkáját. A másik gond, amivel kórházlátogatásaik során szembesültek az, hogy mivel kevés az orvos, sokszor fáradtan, a második, harmadik műszakban foglalkoznak donorfigyeléssel. "Sokszor halljuk, hogy panaszkodnak, hogy fáradtak és nem tudnak ezzel foglalkozni"

Az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtikára, Rácz Jenő szerint a Májtranszplantáltak Egyesülete az első néhány hónap támogatási adataiból rossz következtetéseket von le. Rácz azt állítja, hogy nem csökkentették, csak átszervezték a támogatás összegét. A helyettes államtitkár szerint az a fontos, hogy ha megvan a donor, a kórházat érdekelté tegyék a műtét végrehajtásában. "Ne mondhassa a kórház, hogy nincs pénz a műtétre". Ezért inkább az átültetések finanszírozására kell a pénz. Rácz Jenő következetlennek tartja Tari Tamásék logikáját. "Tavaly még arról panaszkodtak, hogy van donor, de kevés a pénz májátültetésre". A helyettes államtitkár elmondta, hogy összességében növekszik a transzplantációkra fordítható összeg.