Régebben is nyomoztak a palesztin fogorvos alapítványa után

Már 1999-ben folyt nyomozás a csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezett palesztin fogorvos vezette alapítvány után, közokirat-hamisítás miatt. A Bartók Béla úti imaházban házkutatást is tartottak - írja a hvg.hu. A portál szerint az imaházhoz és az ott működő alapítványhoz több olyan személy is kapcsolódik, akik feltehetően kapcsolatban álltak szélsőséges iszlám szervezetekkel.

Már 1999-ben vizsgálta a rendőrség és a főügyészség a csütörtökön terrorfenyegetés előkészületének gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett dr. Saleh Tayseer által vezetett alapítványt. Akkor közokirat-hamisítás miatt nyomoztak a Jótékonysági Békealapítvány (Relief Peace Foundation) után - írja a hvg.hu. Az alapítvány alapítóját - Dr. Elfaith Hassenein boszniai útlevéllel rendelkező üzletembert ráadásul korábban többször azzal vádolták, hogy a délszláv háború idején fegyvert csempészett a bosnyákoknak, akik együtt működtek al-kaidás terroristákkal.

A hvg.hu szerint Hassenein nem csak a bosnyákokon, hanem az általa vezetett Harmadik Világ Jótékonysági Ügynökségen (Third World Relief Agency) keresztül is kapcsolatban állt Oszama bin Laden nemzetközi terrorszervezetével, sőt az alapítvány pénzt is kapott a terrorista vezértől. A portál információi szerint ugyanakkor Hassaneinnél inkább az a Sejk Huszein állhat kapcsolatban szélsőséges iszlám mozgalmakkal, akit korábban öt évre kiutasítottak Magyarországról, és maga is kapcsolatban állt a Bartók Béla úti imaházzal.

Az alapítványnál állítólag megtörtént közokirat-hamisítás hátterében feltehetően egy ingatlanvita állt az alapítvány alapítói és korábbi kuratóriumi tagjai és elnöke között. A közokirat-hamisítás miatt a kuratórium egyik tagja tett feljelentést, aki egy rendőrségi jegyzőkönyv tanúsága szerint nagy erőkkel tartott rendőrségi házkutatásról is beszámolt - írja a hvg.hu.

Az ORFK szerint dr. Saleh Tayseer, az alapítvány jelenlegi vezetője tavaly novemberben ajánlatot kért robbanóanyag beszerzésére, egy budapesti zsidó múzeum felrobbantásához. A nyomozó hatóság közveszélyokozás előkészülete miatt indított nyomozást a fogorvos ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK