Elkezdődött a kullancsszezon, megjelentek az első kullancscsípésre panaszkodó betegek a rendelőkben. A kullancsok által terjesztett fertőzések közül az egyik legsúlyosabb a Lyme-kór, a rovarok körülbelül 10 százaléka terjeszti ezt a betegséget. Hosszúhajúaknak azt javasolják a szakemberek, hogy kiránduláskor vagy fogják össze kontyba a hajukat, vagy fedjék le kendővel, mert az ágakon ülő kullancsok a hajszálakon felmásznak a fejbőrhöz.

Általában húsvét után két héttel már dőlnek a kullancscsípéses betegek a rendelőkbe, az idei, esősebb időszak miatt viszont egyelőre kevesebb a kiránduló. Az első betegek azonban már megjelentek a rendelőkben - mondta az [origo]-nak Lakos András, aki a kullancsok okozta fertőzések gyógyítására specializálódott. A szezon ilyenkor kezdődik, és júniusban tetőzik. A száraz, meleg nyár nem kedvez a kullancsoknak, ezért a legmelegebb nyári időszakban csökken a kullancscsípések száma, ősszel viszont újra emelkedik.

A kullancsok többnyire lentről másznak fel a kirándulókra, az esetek 60 százalékában a lábon csípnek. A csípés többnyire elkerülhető a megfelelő öltözködéssel: a kirándulóknak azt ajánlják, hogy a hosszú nadrágot tűrjék bele a zokniba, így alulról nem érheti őket kullancstámadás. Tévhit az, hogy képesek a faágakról leugrani - mondta Lakos András. Időnként felmásznak a faágakra, ott üldögélnek és leesnek, de nagyon kicsi rá az esély, hogy pont ráessenek valaki fejére - tette hozzá. Ráadásul általában nem másznak másfél méternél magasabbra. A hosszú hajúaknak viszont vagy kontyba kell tűzniük a hajukat, vagy kendőt kötni rá, mert a hosszú hajjal az ágakról lesodort kullancsok képesek felkapaszkodni a hajszálon a fejbőrig - mondta a kullancscsípésekkel foglalkozó orvos.