Ezerszázalékos lakbéremelés helyett inkább cserelakást keresnek

Összevesztek két romos, VI. kerületi volt önkormányzati bérház lakói az épületeket megvásárló befektetővel. A lakók attól félnek, hogy utcára akarják tenni őket. A vállalkozó hiába adna négyzetméterenként 120-140 ezer forintot, a 20-30 négyzetméteres önkormányzati lakásokért kapott 3-4 millió forintból a többségében szegény lakók nem tudnának új otthont vásárolni maguknak. A bérlők felháborodtak azon is, hogy korábban ezerszázalékos lakbéremeléssel fenyegetőzött a vállalkozás, igaz, erről gyorsan letettek. A kft. jogi képviselője szerint sok bérlővel sikerült már megegyezni. Aki nem fogadta el a bérleti jog megváltásáért felajánlott összeget, annak most cserelakást keresnek - az ügyvéd szerint.

Fotó: Fábián Évi
Hivatalosan életveszélyes a Szondi utcai ház

Tavaly nyáron eladott a VI. kerületi ökormányzat két romos lakóházat a Szondi és a Király utcában. Az ügylettel az új tulajdonos, a Constrattic Kft. megörökölte az épületekben lévő önkormányzati lakások bérlőit is. Mivel az építőipari cég a lerobbant házakat le akarja bontani és a helyükön új épületeket felhúzni, ki kell költözniük a bérlőknek. A tulajdonosnak így a bérleti jog megváltása fejében pénzt vagy egy másik bérlakást kell biztosítania az ott élőknek.

A Király utcai ház lakó azonban nem fogadták el a felajánlott 140 ezer forintos négyzetméterenkénti árat, ezért még most is a romos épületben laknak. A Szondi utcai ház bérlőinek egy részével már sikerült megegyezni, de többen még nem kaptak számukra elfogadható ajánlatot: a cég 120 ezer forintos négyzetméterenkénti árat hajlandó fizetni. Ráadásul több lakó egybehangzó állítása szerint a céget képviselő ügyvéd megfenyegette őket: ha nem fogadják el az ajánlott összeget, utcára teszik őket.

A lakók azért kevesellték a felajánlott összeget, mert nagyrészük kispénzű, minimálbérből, nyugdíjból élő ember. Abból az összegből, amit a cég fizetne, nem tudna új lakást venni, és bankhitelt sem tudná törleszteni. Honti Jánosné, aki egy 20 négyzetméteres lakásban él, állítása szerint 3 milliót kaphatna. Hogyan vegyek ezért a pénzért lakást? - kérdi a az 56 éves nő. Azt mondta az ügyvéd, kérjek bankhitelt, de ki adna nekem kölcsönt, 50 ezer forintból élek - teszi hozzá.

Dobi Gézáné Ica, a ház egyik felháborodott lakója azt mondta, korábban még jelentős lakbéremeléssel is fenyegették őket. Addigi 3800 forintos lakbérét 80 ezer forintra emelték fel egy, a cég által korábban kiküldött levélben. A Constrattic Kft. a piaci viszonyokra hivatkozva akarta megemelni a 3-5000 forint közötti lakbért, és a közös költséget összesen 60-100 ezer forint közötti összegre a 20-40 négyzetméter közötti alapterületű lakásoknál. A lakók nem fizették be a megemelt összeget, a cég pedig később eltekintett a megemelt bérleti díjtól. A bérlőknek kiküldött levélben megemlítették még az áremelés mellett, hogy a ház életveszélyes, ezért ki kell költözniük.

Dobi Gézáné Ica szerint cserelakást senki sem mutatott még neki, pedig nem állt elő lehetetlen igényekkel: jelenlegi 31 négyzetméteres otthonáért egy VI. kerületi, 35 négyzetméteres lakást kér, akár önkormányzatit is. A többi bérlő is állította, hogy nem ajánlottak fel cserelakást nekik.

Tomcsányi Tamás, a Constrattic Kft. jogi képviselője szerint azokkal a bérlőkkel, akikkel tudtak, már megállapodtak a kártalanítási összegben. Azoknak, akik nem fogadták el a felajánlott pénzt, most cserelakásokat keresnek. Az ügyvéd szerint a Szondi utcai házat a kerületi építésügyi hatóság életveszélyessé nyilvánította, így onnét mindenképpen ki kell költözniük a lakóknak néhány hónapon belül.

A tervezett lakbéremeléssel kapcsolatban azt mondta, hogy a Constrattic Kft., miután megszerezte az épületek tulajdonjogát, először a jelentősen a piaci ár alatti önkormányzati lakbér emelésére gondolt, később azonban - miután a lakók nem fogadták el a megemelt összeget - elállt ettől a szándékától.

Tomcsányi elmondta azt is, hogy senkit sem fenyegetett azzal, hogy az utcára teszik, ehhez a Constrattic Kft.-nek nincs is joga és szándéka sem. Amennyiben a ház állapota miatt ki kell költözniük a lakóknak, az önkormányzatnak kell döntenie a kilakoltatásról.

Fürst György, a VI. kerületi önkormányzat MSZP-s alpolgármestere azt mondta, hogy mivel a Szondi utcai házban a lakók többségével meg tudott állapodni a tulajdonos cég, és a lakók másik felével is tárgyalások folynak, nem ajánlhatott elfogadhatatlan összeget a tulajdonos. Az alpolgármester szerint ezért az önkormányzatnak nem is kell beavatkozni az ügybe. A Király utcai esetről azonban nem beszélt Fürst.

Az alpogármester szerint amennyiben hivatalosan életveszélyessé nyilvánítják az épületet, a lakóknak rövid időn belül ki kell költözniük. Az önkormányzatnak nincsenek üres bérlakásai, ezért csak polgári védelmi laktanyában tudnák elhelyezni a lakókat - mondta.