Visszakapta a vitatott rákkezelésért befizetett igen jelentős összeget a szegedi klinika egyik betege - tudta meg a Népszabadság. A kezelést azért vitatták, mert olyan készítménnyel végezték, ami még nincs törzskönyvezve a betegség első fázisára. Az ügyben vizsgálatot indított az Egészségügyi Tudományos Tanácsot, jelentésüket várhatóan még a héten átadják az egészségügyi miniszternek.

Visszakapta a szegedi klinikától a vitatott rákkezelésért befizetett összeget az egyik beteg - értesült a Népszabadság. A szegedi egyetem szóvivője, Keczer Gabriella vasárnap nem tudta megmondani, hogy valamennyi betegnek fizettek-e, vagy csak egy betegnek. Korábban a klinika vezetői azt nyilatkozták, hogy csak annak a betegnek adják vissza a kezelésért kért összeget, aki ezt külön kéri. Az egészségügyi tárca politikai államtitkára azonban felszólította a klinikát, hogy mindenkinek fizesse vissza a kezelés árát.

A klinikán három, első fázisban lévő vastagbél-daganatos beteget kezeltek olyan készítménnyel, amelyet a betegségnek erre fázisára még nem törzskönyveztek Magyarországon, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sem támogatja, csak áttétes stádiumban. A kezelésekért az ügy nyilvánosságra kerüléséig alkalmanként 200 ezer forintot kellett a betegeknek fizetniük. Az egészségpénztár szerint a klinika szabálytalanul kért pénzt, mert kórházi kezelésért senkitől sem szabad pénzt kérni. A gyógyszert alkalmazó orvos ellen indított fegyelmi eljárás nem marasztalta el a professzort, mint ahogyan Lenkovics Barnabás ombudsman vizsgálata sem.

Az ügy tisztázására az egészségügyi miniszter felkérte az Egészségügyi Tudományos Tanácsot (ETT). A Népszabadság úgy tudja, hogy a testület legkésőbb a hét közepén adja át vizsgálata összegzését az egészségügyi miniszternek.