Sportolás helyett isznak és cigiznek a magyarok

A magyar lakosság tekintélyes része sokat iszik, dohányzik, túlsúlyos, és szinte sohasem sportolt - derül ki a 2003-as népegészségügyi jelentésből. Nem véletlen, hogy a magyar lakosság egészségügyi állapota sokkal rosszabb, mint a legtöbb európai ország lakosságáé. Az elmúlt 20-30 évben csak az öngyilkossági mutatók javultak.

"Az egyik leginkább egészségkockázatot jelentő életmódbeli tényező, a dohányzás Magyarországon igen gyakori, 2003-ban a nők 29 százaléka, a férfiak 42 százaléka dohányzott" - áll a lakosság 2003. évi népegészségügyi állapotáról készített gyorsjelentésben. Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium nemzeti népegészségügyi programja keretében Népegészségügyi gyorsjelentés 2003 címmel kutatást folytatott, a jelentést az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezetője, Vitrai József ismertette. E szerint a dohányzók jelentős hányada mindkét nemben napi rendszerességgel cigarettázott, arányuk a teljes népességen belül 25, illetve 38 százalék. A dohányosok aránya a fiataloknál a legmagasabb: a fiatal nők harmada és a fiatal férfiak csaknem fele dohányzik - idézte a dokumentumot az osztályvezető

"A kutatás adatai szerint (...) a nők 2,5 százaléka, míg a férfiak 18 százaléka számít nagyivónak, akiknél az alkoholfogyasztás mértéke már egészségkárosító" - áll a jelentésben. Az osztályvezető közlése szerint minden tizenharmadik nő és minden harmadik férfi "mértékletesen" fogyasztott alkoholt. 

A felmérést elemzők szerint, további komoly egészségkockázati tényezőt jelent a magyar társadalomban az is, hogy a felnőttek több mint fele túlsúlyos vagy elhízott. Ezzel függenek össze a testmozgással kapcsolatban ismertetett adatok is. E szerint a nők több mint 40 százaléka, míg a férfiak harmada soha vagy csak ritkán végez testmozgást. 

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK