Sportolás helyett isznak és cigiznek a magyarok

A kutatás ismertetésén elhangzott még: az elmúlt 20 évben Magyarország népességfogyása meghaladta a félmilliót, a születések száma lényegesen alacsonyabb, a halálozásoké viszont jelentősen magasabb, "mint az elvárható lenne". A születéskor várható élettartam a férfiaknál 8, a nőknél 6 évvel marad el az Európai Unió átlagától. A magyar lakosság halandósága alig mutat kedvezőbb képet, mint 30 évvel ezelőtt, miközben az EU-országokban jelentős javulás tapasztalható. Rohamosan emelkednek a környezeti szennyezéssel összefüggésbe hozható légúti megbetegedések is. 

Öngyilkosságok: már nem vagyunk elsők

A negatív tendenciák között ugyanakkor ismertettek egy pozitív változást is, e szerint az öngyilkosság miatti halálozás tovább csökken. A kutatás emlékeztet: a '80-as évek elején Magyarországon az öngyilkossági halálozás az európai régió valamennyi országa közül a legmagasabb volt, de ez az ezredfordulóra harmadával csökkent, így Magyarország jelenleg a hatodik helyen áll. Ez az érték ugyanakkor még mindig közel háromszorosa az EU-átlagnak. 

Az egészségügyi tárca prioritásai között a dohányzás visszaszorítását, az egészséges táplálkozás és testmozgás ösztönzését, valamint a különböző szűrési programok elindítását nevezte meg Jakab Ferencné, a tárca címzetes államtitkára, aki az adatok ismertetése kapcsán beszámolt a népegészségügyi program előrehaladásáról is.

A gyorsjelentést a napokban eljuttatják valamennyi szakmai és politikai döntéshozóhoz, így a többi közt megkapja valamennyi önkormányzati vezető. 

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK