Megérkeztünk Európába

Mi változik mindennapi életünkben az EU-csatlakozás után? Az [origo] összegyűjtött tíz olyan praktikus vagy érdekes dolgot, ami sokakat érint és biztosan másként lesz május 1. után.

Ha követi naponta jelentkező cikksorozatunkat, megtudhatja, hogy hová utazhatunk személyi igazolvánnyal a csatlakozás után, kapunk-e ingyenes orvosi ellátást az EU-ban, vagy csillagászati összegeket kell-e fizetnünk ha megbetegszünk, illetve hol vállalhatunk munkát szabadon. De kiderül az is, lesznek-e végre magyar focisták az angol bajnokságban és hogy néz ki egy szabályos uniós uborka.

A nemzeti érzésben bíznak a szeszesital-gyártók
Tartanak a külföldi konkurenciától a magyar sör- és szeszesital-gyártók, akik szerint az Unióban eltöltött első néhány hónap kritikus időszak lesz: ekkor dől el, hogy a magyar fogyasztók elpártolnak-e a hazai márkáktól az olcsóbb, és több esetben gyengébb minőséget jelentő külföldi konkurenciához. A borászok állítják: felkészültek a versenyre.

Egyszerűbb lesz az ingázók élete
Nagy könnyebbséget jelent majd az Európai Unió - állítják a határ menti településeken élők. A határvárosok elsősorban a szomszédos országokból érkező diákokra és művelődni vágyó külföldiekre számítanak. A csatlakozás a tagjelölt országokban élő magyar diákok és a Magyarországon munkát vállalók életét teszi könnyebbé.

Kevés helyre, de sokért mehetünk dolgozni
A keleti munkaerődömpingtől való félelem miatt az uniós országoknak csak egy része nyitotta meg munkaerőpiacát az új tagállamok munkavállalói előtt, és közülük is sokan fenntartanak korlátozásokat. Egyes államok 2011-ig igyekeznek megakadályozni munkaerőpiacaik teljes megnyitását, ám ha bebizonyosodik, hogy alaptalan volt a félelem, elképzelhető, hogy mégis hamarabb nyitnak. Több országban azonban már május 1. után jóval könnyebben lehet majd elhelyezkedni, a magyarországi fizetésekhez képest háromszoros bérért.

Egyforintos fagyival és négyforintos kenyérrel mennek az EU-ba
Nosztalgiahetet tart a Baranya megyei Alsómocsolád az EU-csatlakozás alkalmából. Hétfőtől péntekig a ´60-as, ´70-es, ´80-as és ´90-es évek egyre dráguló árain kapható a kenyér, a tej és a fagylalt. A 334 fős falu lakosai csak a megszokott árumennyiséget vásárolhatják meg, az árkülönbözetet az önkormányzat állja. A polgármester számításai szerint 200 ezer forint többletkiadással jár nekik a nosztalgiahét.

Megnyílnak az uniós iskolák kapui
Az uniós csatlakozást követően a magyar diákok - alap- és továbbképzés esetében is - szabadon választhatják meg tanulmányaik helyszínét az EU-n belül. Korlátot csak a nyelvtudás és a megélhetés költségeinek előteremtése jelent. Az unióban munkát vállalók gyerekeire a helyi diákokkal teljesen azonos oktatási feltételek vonatkoznak.

Csak szabályos banánt kaphatunk az EU-ban
Az Európai Unió közel 16 ezer termék méretét, működését, formáját szabályozza szabványok segítségével. Ezek közé olyanok is tartoznak, mint a banán, uborka, illetve más növényi élelmiszerek, de van uniós szabvány a bukósisakokra és a kosárlabda gyűrűre is.

EU-s csatlakozással a Premier League-be
Sport terén tavaly óta nincs sok különbség egy magyar és egy EU-s sportoló között, legalább is jogi téren. A csatlakozást leginkább a futballistáink várhatják, akik előtt végre megnyílik az eddig bürokratikus akadályokkal nehezített út a világ egyik legjobb bajnoksága, az angol előtt. Az más kérdés, hogy nem fognak kapkodni értük.

Jönnek a csillagos rendszámtáblák
A május 1-je után forgalomba helyezett autók már uniós rendszámot kapnak. A jelenlegi rendszámokat nem kötelező lecserélni, de aki szeretne uniós emblémával ellátott rendszámtáblát, az 36 ezer forintért kérhet újat. A csatlakozás után az EU-n belüli utazásokhoz már nem kell a H betűs országjelzést felragasztani az autók hátuljára.

Gipszet ingyen kapunk az EU-ban
A helyi orvosok által felírt gyógyszereket kedvezményes áron válthatjuk ki május 1. után az Európai Unió országaiban, a magyar receptekre viszont csak itthon kaphatunk olcsóbban orvosságot. Sürgősségi ellátást - ilyen például egy eltört kar begipszelése - a csatlakozás után ingyen kap mindenki az Unióban. Az EU-polgároknak ingyenes beavatkozásokat pedig térítésmentesen végzik majd el a magyar betegeken is.

Személyivel az Unióba
Az Európai Unió a csatlakozást követően mindhárom jelenleg forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal engedélyezi az utazást a tagországok között, a kezdeti időszakban mégis jobb, ha mindenki magával viszi az útlevelét is. Előfordulhat ugyanis, hogy a távolabbi tagországok határőrei nem ismerik fel a magyar okmányokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK