Vikidál beismerte, hogy ügynök volt

Vikidál Gyula személyesen ismerte el Nagy Ferónak, hogy a pártállam idején jelentéseket adott többek között róla is az állambiztonsági szolgálatnak. A gyanú már korábban Vikidálra terelődött, de eddig tagadta, hogy jelentett volna. Nagy Feró szerint az énekes kényszerből adott információkat, amiből neki (Nagy Ferónak) nem származott hátránya. Voltak azonban olyan együttesek, amelyeket negatív színben tüntetett fel. Közben Som Lajosról is kiderült, hogy jelentéseket készített a titkosszolgálatoknak.

A héten - egy tévériport felvételekor - találkozott egymással Nagy Feró rockzenész és Vikidál Gyula énekes, a nyolcvanas évek elején működő Dinamit zenekar egykori tagja. Nagy Feró az [origo]-nak elmondta, hogy Vikidál ezen a találkozón elismerte, hogy az előző rendszerben kapcsolatban állt az állambiztonsági szervekkel, és egyúttal elnézést is kért azoktól, akiknek ezzel kárt okozott.

Nagy Feró elmondása szerint ugyanakkor Vikidál nem írt jelentéseket, hanem időnként találkozott az állambiztonság embereivel, akik szóbeli információkat kértek tőle. A rockzenész hozzátette: tudomása szerint Vikidál kényszerből adott információkat az állambiztonságiaknak. Megjegyezte: továbbra is barátjának tartja az énekest.

Az [origo] megkereste Vikidált, aki azonban semmilyen nyilatkozatot nem kívánt tenni. Annyit közölt csupán, hogy egy vasárnap esti tévéműsorból minden kiderül majd. A Népszabadságnak ugyanakkor az énekes azt nyilatkozta, "a hír igaz", és azt is hozzátette, hogy úgy döntött, szembenéz egykori zenésztársaival, és ezzel lezárja a múltat.

Mint arról nemrég a Magyar Narancsban Szőnyei Tamás beszámolt: a nyolcvanas évek elején népszerű Dinamit nevű zenekar egyik tagja annak idején együttműködött az állampárt titkosszolgálatával. A szerző levéltári kutatásai során kiderült, hogy a rockegyüttes egyik tagja "Dalos" fedőnéven, titkos megbízottként információkat adott a magyar rockzene világáról a belső elhárításnak.

Most kiderült, hogy a fedőnév Vikidált takarta. Nagy Feró ugyanakkor azt mondta, Vikidál állítása szerint ő még a fedőnevét sem ismerte, csak most - az iratok megtekintésekor - tudta meg, hogy Dalosnak nevezte el a tartótisztje.

Az [origo] egyik munkatársa a Magyar Narancsban megjelent cikk kapcsán egy hónappal ezelőtt megkereste az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárát, hogy belenézhessen a Vikidál Gyulával kapcsolatos (esetleges) iratokba. Mivel harmadik személy csak akkor tekinthet be régi titkosszolgálati iratokba (feltéve, ha nem anonimizált jelentéseket akar olvasgatni), ha az érintett közszereplő (politikai értelemben), ezért arra hivatkozott, hogy Vikidál Gyula Remeteszőlősön önkormányzati képviselő.

A közszereplői minőséget mindig az érintettnek kell elismerni, ezért ilyen esetekben a levéltár megkeresi a delikvenst, hogy nyilatkozzon erről. Ha nem ismeri el, akkor a Fővárosi Bírósághoz lehet fordulni, hogy állapítsa meg, közszereplőnek minősül az illető. Noha már egy hónap eltelt a hivatalos kérelmünk beadása óta, egyelőre még nem teljesültek a feltételek, hogy belenézhessünk a jelentéseibe, illetve a róla készült, úgynevezett 6-os kartonba.

A Magyar Narancs cikke alapján a rockzenészek kutatni kezdték, hogy kik lehettek egykori besúgóik. A gyanú Vikidál Gyulára terelődött, aki eddig tagadta, hogy ő jelentett volna. Azt állította korábban, hogy lehet, hogy valaki a technikai személyzet tagjai közül jelentgethetett. Tegnap viszont bocsánatot kért.

Nagy Feró az [origo]-nak elmondta azt is, hogy a Vikidál által átadott információkból nem származott hátránya. Tud ugyanakkor más olyan egykori ügynökökről, akik kifejezetten rosszindulatú jelentéseket írtak róla és zenésztársairól. Megemlítette a Dobos fedőnevű ügynököt, aki 1973-tól közel tíz éven át írt jelentéseket, amelyek többek között arról szóltak, hogy Nagy Feróék lázítják a fiatalokat, a nyugati kultúrát népszerűsítik, és hogy külföldre akarnak menni.

A Népszabadság cikke szerint Dalos ügye kapcsán azóta Som Lajosról is kiderült, hogy jelentéseket készített a titkosszolgálatoknak. Akárcsak egy "Dejkó" fedőnevű ügynök, aki többek között a Beatrice együttesről, Szűcs Judithról vagy Karda Beátáról adott információkat. Nagy Feró azt mondja, hogy ő tudja, ki volt az illető.

Arató András, az ismert lemezlovas nemrég egy tévéműsorban elismerte, hogy szóba kerülhet ilyen összefüggésben a neve, hozzátéve, hogy nincs abban semmi, ha valaki több mint két évtizede hitt valamiben, és annak megfelelően cselekedett - írja a Népszabadság.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK