Az MSZP frakció megszavazza a Munkáspárt népszavazását

A szocialista frakció megszavazza az úgynevezett kórházprivatizáció elleni népszavazást, de a helyzet mielőbbi alkotmánybírósági értelmezését tartja szükségesnek - jelentette be vasárnap az MSZP frakció sajtóosztálya.

"A szocialista frakció az alkotmányos jogokat tiszteletben tartva megszavazza a Munkáspárt által kezdeményezett és a Fidesz által támogatott népszavazás kitűzését, noha változatlanul az a meggyőződése, hogy a betegek érdekét az egészségügybe való tőkebevonás, a változatlanul térítésmentes ellátások javítása szolgálja" - áll a frakció közleményében.

A képviselőcsoport ugyanakkor fontosnak tartja, hogy minél hamarabb világossá váljon: miről szól voltaképpen a népszavazás.

Ha csak az úgynevezett "kórháztörvényről", akkor egy olyan törvény elleni politikai hadjáratra kellene több milliárd forintot költeni, ami az azóta született döntések értelmében nincs is érvényben. Ha viszont - mint a feltett kérdés sugallja - nem csak a kórházak, hanem más egészségügyi szolgáltatók esetében is csak az állami-, önkormányzati tulajdont tartják megengedhetőnek, akkor tisztázni kell: a népszavazás esetleges döntése nyomán újra kell-e államosítani a gyógyszertárakat, a háziorvosok magánpraxisát, az egyházi és alapítványi egészségügyi intézményeket. Ezért a szocialisták szükségesnek tartják, hogy az Alkotmánybíróság mielőbb értelmezze a helyzetet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK