Tasnádi Péter negyedmilliárdos adócsalás vádjával áll bíróság elé pénteken, egy nappal azelőtt, hogy korábbi bűncselekmények miatt kiszabott szabadságvesztés-büntetéséből kedvezménnyel kiengednék. A vállakozót egy ingatlan átruházása nyomán keletkezett adóköteles bevétel eltitkolásával vádolja az ügyészség.

A Legfelsőbb Bíróság 2002 decemberében jogerősen elítélte az 1999-ben a Ferihegyi repülőtéren elfogott vállalkozót adócsalás, felbujtóként elkövetett súlyos testi sértés és önbíráskodás miatt. Ugyanakkor abban az eljárásban a bíróságok súlyos vádak, köztük bűnszervezet létrehozása, irányítása, zsarolás, illetve lőfegyverrel visszaélés alól mentették fel a vállalkozót, és az ügyészség által indítványozott 12-15 éves szabadságvesztéssel szemben elegendőnek tartották a négy és fél évnyi börtönt. A legfőbb bírói fórum akkor arról is rendelkezett, hogy Tasnádi Péternek le kell töltenie más ügyben korábban kiszabott kétéves felfüggesztett szabadságvesztését is. 

A napokban a büntetés-végrehajtási bíró úgy döntött, hogy Tasnádi Péter május 1-jén, szombaton, kedvezménnyel szabadul. A kedvezményt a büntetés-végrehajtási intézet javasolhatja a bírónak abban az esetben, ha az elítélt személyiségére, magaviseletére, személyi körülményeire tekintettel, alaposan feltételezhető, hogy a jövőben törvénytisztelő lesz.

Az ügyészség már bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, ám az elsőfokú határozat végrehajtható. A Fővárosi Bíróságon pénteken kezdődő büntetőperben egy ingatlan átruházása nyomán keletkezett adóköteles bevétel eltitkolásával vádolja az ügyészség Tasnádi Pétert.