Csak szabályos banánt kaphatunk az EU-ban

Az Európai Unió közel 16 ezer termék méretét, működését, formáját szabályozza szabványok segítségével. Ezek közé olyanok is tartoznak, mint a banán, uborka, illetve más növényi élelmiszerek, de van uniós szabvány a bukósisakokra és a kosárlabda gyűrűre is.

Csak szabványos uborkát, banánt, szamócát és parajt kaphatunk majd ez EU-ban. Az Unió törvényei ugyanis előírják, hogy csak olyan zöldség, illetve gyümölcsfélét lehet aruba bocsátnai, ami megfelel az EU-szabványoknak.

Az EU mintegy 40 zöldség és gyümölcs frisseségének követelményeit szabályozza, egyes elsőosztályú termékeknél pedig meghatározza annak szükséges méretét, formáját is. A szabványos EU-gomba kalapjának átmérője 15 milliméter (lapos kalapúaknál 20). Ennél kisebb kalappal rendelkező gombát nem szabad eladásra kínálni.

Az EU a zöldség- és gyümölcsféléken kívül sok más terméket szabáványosít. Közel 16 ezer EU-szabvány van érvényben (ezek nagy része már megegyezik a magyar előírásokkal, egyes termékeknél azonban eddig csak az uniós exportra szánt szállítmányok feleltek meg a szabványoknak). Van például szabványos kosárlabda gyűrű: vastagságának átmérője 20 milliméter, tömör acélból kell készülnie és legalább 240 kilogrammot meg kell tartania.

Az EU szabályozza a boros- és röviditalos üvegek méreteit, a bukósisakokat illetve a gumióvszerer paramétereit is: az Unióban 1,6 centiméternél rövidebb óvszert nem lehet forgalomba hozni. Az élelmiszer szabványoktól eltérően azonban ezeket a szabványokat bevezetni kötelező, alkalmazni azonban nem.

Az európai szabványokat megjelenésük után hat hónappal minden tagországnak be kell vezetni. Az európai szabványnak való megfelelést a CE felirat jelzi.

KAPCSOLÓDÓ CIKK