A CNN a soproni fogorvosokról tudósít

Fogászati turizmus az új Európában címmel közölt riportot Magyarországról a CNN. A csatorna riportsorozatában a csatlakozó országokat mutatja be. A Magyarországgal foglalkozó részben az amerikaiakat elsősorban az érdekelte, hogy miért dolgozik egy 50 ezer fős városban, Sopronban 400 fogorvos. A csatorna riportere betegnek adta ki magát, hogy a fogorvosi székből faggathassa ki a magyar orvosokat.

A CNN riportsorozatában, melyben a csatlakozó országokat mutatják be, Fogászati turizmus az új Európában címmel közölt riportot Magyarországról. A riportert, Richard Quest-et elsősorban az érdekelte, hogy miért dolgozik az 50 ezer fős Sopronban 400 fogorvos. Úgy gondolta, hogy az lesz a legcélravezetőbb megoldás, ha betegnek adja ki magát, és a fogorvosi székből faggatja ki a magyar orvosokat. Egy lyukas fog betömetése után a riporter számára is kiderült, hogy Ausztria és Németország közelsége miatt dolgozik ennyi fogász Sopronban. Richard Quest szerint ezekből az országokból több ezer ember jön a városba, hogy a hazai árak töredékéért kezeltesse magát. "Egy korona a nyugat-európai árak negyedébe kerül, egy híd egy hét alatt elkészül, és sokkal olcsóbb" - állítja riportjában.

A riport bemutatja Sopron főutcáját, ami tele van fogorvosokat hirdető cégtáblákkal. Richard Quest alkalmi fogorvosa, dr. Altorjay Kinga megerősítette, hogy a legfontosabb ok a pénz. A doktornő várótermében a CNN látogatásakor féltucat páciens várt kezelésre, akik között egyetlen soproni és egyetlen magyar sem volt. A fogorvosnő azt is elmesélte a riporternek, hogy hiába dolgoznak olcsón a magyar fogorvosok, ha nem lenne megfelelő minőségű a munkájuk, az alacsony árakkal önmagukban nem vonzanák a külföldi pácienseket.

A CNN annak is utánajárt, hogy mit szólnak mindehhez az osztrák fogászok. A riport szerint az ausztriai fogorvosok évek óta bosszankodnak magyar kollégáik miatt, akik szerintük nagy előnyhöz jutnak azzal, hogy Magyarországon sokkal olcsóbban dolgoznak a fogtechnikusok. A magyar fogorvosnő, akit a riporter csak Doktor Kingának nevez, elismeri, hogy Magyarországon valóban olcsóbb a fogtechnikusok munkája, de szerinte a kezelések alacsony árainak más oka is van. "Mi beérjük egy kicsit kevesebb pénzzel is, mint osztrák kollégáink" - állítja. Az osztrák kollégák abban reménykednek, hogy Magyarország uniós csatlakozása után megváltozik a helyzet. Szerintük május elseje után a magyaroknak is szembe kell nézniük a szigorú szabályozással és a növekvő költségekkel.

Úgy tűnik, ez egyelőre nem érdekli a CNN által megkérdezett másik magyar fogorvost, dr. Szilágyi Lászlót, akinek szállodával kombinált rendelője van a városban hét teljesen felszerelt rendelővel, a röntgenkészülékekkel, a korszerű berendezéssel. Sok páciens egy teljes hétvégére jön hozzájuk, és a szállodában pihennek, amíg a kezelésük be nem fejeződik. "Mi már jóval azelőtt elkezdtünk készülni az uniós tagságra, hogy a politikusokban felmerült az ötlet. Jó árakkal és jó szolgáltatásokkal van helyünk a piacon" - mondta Szilágyi. Izmait befeszítve biztosította a riportert: "szeretek harcolni".

Richard Quest megállapította, hogy Sopron nagyon gyorsan fejlődik. Úgy tűnik, a teljes testkezeléseké a jövő. A főutcán a fogászok mellett fodrászok és tetoválószalonok is hirdetnek. A CNN riportere szerint szerencse, hogy ezeket még nem egy székben és egy időpontban végzik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK