Egyszerűbb lesz az ingázók élete

Nagy könnyebbséget jelent majd az Európai Unió - állítják a határ menti településeken élők. A határvárosok elsősorban a szomszédos országokból érkező diákokra és művelődni vágyó külföldiekre számítanak. A csatlakozás a tagjelölt országokban élő magyar diákok és a Magyarországon munkát vállalók életét teszi könnyebbé.

A legtöbb határ menti városban azt várják, hogy az uniós csatlakozás után a szomszédos országok lakói és az ott élő magyarok egyre gyakrabban járnak majd Magyarországra, ide jönnek tanulni, esetleg eltölteni szabadidejüket. "Számítunk rá, hogy Burgenlandból érkeznek diákok tanulni, művelődni, mert a környéken nincs ekkora város, ekkora kultúrával" - mondta a szombathelyi polgármesteri hivatal munkatársa. A város vezetése ugyanakkor nem készül külön fejlesztésekkel az EU-csatlakozásra, amelytől azt várják, hogy felélénkíti az évek óta érvényben lévő határ menti együttműködést.

Az uniós csatlakozás leginkább a Komáromba járó szlovákiai magyar iskolások életét könnyíti majd meg - állítják a komáromi polgármesteri hivatalnál. Őket ugyanis eddig csak úgy vették fel a városi iskolák, ha tartózkodási engedélyt kértek, mivel csak ebben az esetben járt utánuk állami támogatás. Május 1-től ez megváltozik, azok a határon túli magyar diákok, akik megfelelnek minden olyan feltételnek, amelyek magyar állampolgárságú társaikra is vonatkoznak (például elégséges nyelvtudás, iskolaérettség), szabadon járhatnak majd a komáromi iskolákba. Érdeklődésből várhatóan nem lesz hiány, ugyanis Komárom testvérvárosa, a szlovákiai Komárno lakosságának 75 százaléka magyar.

Hasonló a helyzet Esztergomban is. A helyi ipari parkban (itt van például a Suzuki gyára) évek óta dolgoznak felvidéki magyarok, az uniós csatlakozás után azonban - a helyiek szerint legalábbis - számuk jócskán megnövekedhet. A nyelvtudással nincs probléma, az egyetlen gondot csak az adminisztrációs terhek jelentették, ezek nagy része azonban az EU-csatlakozással megszűnik. Mivel a felvidéki területeken korábban a mezőgazdaság volt a húzóágazat, ezen a területen ma kiugróan magas a munkanélküliség a magyar anyanyelvű lakosság körében, amire a magyaroroszági munkavállalás jelenthet megoldást. Az esztergomi polgármesteri hivatal szerint a csatlakozás másik jelentősége, hogy a város és a Duna Szlovák oldalán fekvő Párkány gyakorlatilag újra egyesülhet. A két város közös fejlesztéseket tervez: míg Párkányban termálfürdő, addig Esztergomban élményfürdő várja majd a túlsó oldalról érkezőket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK