Téliszalámi nélkül maradnak az amerikaiak

Bár az amerikaiak újra beengednék a magyar hústermékeket, több hazai cég - köztük a Pick Rt. - mégis úgy döntött: lemond erről a piacról. A cég vezetője állítja, hogy nem sértődtek meg az amerikaiakra, mert azok korábban betiltották a magyar húskészítmények exportját, egyszerűen csak nem éri meg az Egyesült Államokba szállítani. Korábban Szanyi Tibor, az FVM politikai államtitkára úgy nyilatkozott, hogy a Pick nem is tudna az Egyesült Államokba szállítani, mert termékeik egy részében lisztéria van, amit az amerikaiak nem engednek be.

 

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma idén év elején függesztette fel a magyar húsipari termékek behozatalát, mert súlyos élelmiszer-biztonsági problémákat fedeztek fel a hazai cégeknél. Január 13-án levették Magyarországot - nem egyedüliként - azoknak az országoknak a listájáról, melyek húsipari termékeket szállíthatnak az Egyesült Államokba. Az intézkedés hét magyarországi vágóhidat és húsüzemet érintett. Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára akkor azt mondta, hogy a döntés nem politikai, hanem tisztán szakmai volt.

Április 12. és 19. között megint Magyarországon vizsgálódtak az amerikai húsellenőrök. Megnézték az üzemek berendezéseit, működését, a feldolgozott állatok minden lényeges részéből mintákat vettek, és megvizsgálták ezek mikrobiológiai tulajdonságait. Szombat óta két húsüzem, a Pápai Hús Rt. és a Kapuvári Hús Rt. újra exportálhatja termékeit az Egyesült Államokba. Azért csak ez a két cég, mert a többiek nem kérték, hogy visszakerülhessenek az exportlistára. 

A Pick Szeged Rt. is úgy döntött, hogy egy ideig egyik terméküket sem akarják az Egyesült Államokban árulni. Kovács Károly vezérigazgató az [origo]-nak elmondta, hogy több okuk is van az export felfüggesztésére. Egyrészt a Pick amerikai exportja soha nem volt jelentős mennyiségű, mindössze 50-100 tonna évente, ami a cég kivitelének néhány tized százalékát tette ki. Másrészt az Egyesült Államokba szállított húskészítmények nem hoztak különösebben nagy hasznot a Pick Szeged Rt.-nek. "Nem sértődtünk meg, ez egy jól átgondolt döntés volt" - fogalmazott a vezérigazgató.

Ami az engedélyezési eljárást illeti, Kovács Károly szerint a procedúra túl sok szubjektív elemet tartalmaz. "Mi tavaly megfeleltünk az amerikai követelményeknek, más cégek miatt mégis az egész országot kizárták" - állítja. A vezérigazgató kijelentette, hogy tisztában vannak azzal, hogy a listáról lekerülni sokkal könnyebb, mint visszaszerezni az exportengedélyt. "Azt is figyelembe vettük, hogy évente csak egy alkalommal van lehetőség visszakerülni, de az előttünk álló 2-3 évben biztosan nem akarunk az Egyesült Államokba szállítani".

Korábban Szanyi Tibor úgy nyilatkozott, hogy a Pick nem is tudna egyelőre az Egyesült Államokba szállítani, mert termékeik egy részében lisztéria van, az amerikaiak pedig nem engednek be olyan húsféleséget az országba, ami tartalmazza ezt a baktériumot. Kovács Károly azt állítja, hogy a lisztéria nem befolyásolta a döntésüket, mert megvannak a szakmai lehetőségeik, hogy mentessé tegyék a termékeiket, csak éppen nem éri meg nekik. "Nem kívánunk erőlködni a témában" - fogalmazott. A cég negyven, köztük sok uniós országba szállít húskészítményeket, melyek nem követelik meg a lisztériamenteséget. "Ha jó áron tudnánk szállítani az Egyesült Államokba, biztosan szállítanánk, de így egyelőre nem éri meg nekünk" - tette hozzá a vezérigazgató.          

KAPCSOLÓDÓ CIKK