Gázlopás miatt robbanhatott fel az Alkotás utcai ház

Feltehetően egy engedély nélkül felszerelt gázkészülék leszerelése után telt meg gázzal annak az Alkotás utcai háznak az egyik lakása, amelyben április 9-én történt robbanás - írja a Népszabadság. A szerencsétlenségnek hat sérültje volt, ám egyikük - ez eset első számú gyanúsítottja - múlt vasárnap belehalt égési sérülésibe.

Engedély nélkül és szakszerűtlenül bekötött gázkészülék okozta az április 9-i Alkotás utcai gázrobbanást - írja a Népszabadság. A rendőrség megállapításai szerint abban a lakásban, ahol a robbanás történt megbontották a gázvezetéket lezáró csőcsonkot. Az egymásnak ellentmondó vallomások szerint a gázt tavaly szeptember, vagy december óta lophatták a lakók. A lap szerint az a férfi, aki belehalt égési sérüléseibe gázszerelőnek mondta magát ismerőseinek, és arra kérte őket, ajánlják őt másoknak is.

A lap szerint a rendőrség azt feltételezi, hogy a főbérlő és két lakója a gázművek ellenőrzésétől tartva szerelte le az illegálisan felszerelt gázkészüléket, ám a csővéget nem tudták megfelelően lezárni, a lakás megtelt gázzal, amit akár még egy kis statikus szikra is belobbanthatott. A BRFK halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz, ám az első számú gyanúsítottal szemben meg kell szüntetni az eljárást, mivel elhunyt. Várhatóan csak a főbérlővel szemben járhatnak el, akinek tudnia kellett a jogellenes átalakításról.

A szerencsétlenség után hat embert vittek kórházba a házból. Két ember égési, másik négy pedig zúzódásos sérüléseket szenvedett. Az égési sérültek közül az egyik - az első számú gyanúsított - múlt vasárnap elhunyt. A detonáció miatt öt lakás vált lakhatatlanná . A ház valamennyi lakásának ajtajai és ablakai kiszakadtak, kitörtek. A robbanás miatt a környező házak ablakai is kitörtek, a közelben parkoló autók megsérültek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK