Változások lesznek a kormányban az európai uniós csatlakozás miatt - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Krónika című műsorának szerdai adásában. Közölte: ahogy a feltételek megvannak, a koalíciós partnerrel való konzultációt követően, meghozza a szükséges döntést. A kormányszóvivő szerint nem időszerű átalakításokról beszélni.

Egyelőre nem időszerű a kormány átalakításáról beszélni - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után. A kérdés azért vetődött fel, mert a sajtóban több olyan hír is megjelent, miszerint változások várhatók a kormányban. Felmerült, hogy Gyurcsány Ferenc sportminiszter egy újonnan létrejövő tárca várományosa. "Két miniszter vélhetően távozik a kormányból. Juhász Endre európai integrációért felelős miniszter az Európai Bíróság tagja lesz, Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter minden bizonnyal európai parlamenti képviselőként dolgozik tovább" - mondta Gál J. Zoltán.

"Sikeres európai országként akarunk működni, ennek vannak következményei a kormányzatra is" - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök a Kossuth Rádió Krónika című műsorának szerdai adásában.

 

A változások célja, hogy a kormány a fejlesztésekre és a társadalmi, szociális kérdésekre tudjon összpontosítani. Cél a kormányon belüli legjobb szervezettség és koordináció elérése is - tette hozzá. "Ez bizonyos konzekvenciák levonására ad lehetőséget" - mondta a miniszterelnök. Közölte: ahogy a feltételek megvannak, a koalíciós partnerrel való konzultációt követően, meghozza a szükséges döntést.

 

A múlt héten is utalt már a miniszterelnök a változtatásra, minden konkrétum említése nélkül. Akkor úgy fogalmazott: az európai uniós és az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter személye értelemszerűen megváltozik, mivel Brüsszelben dolgoznak tovább az EU-csatlakozást követően, és ennek lehetnek hatásai más tárcákra is.