Akasztással tüntetnek a Jókai téren a mélygarázs ellen

Mélygarázs építését tervezi a terézvárosi önkormányzat a Jókai térre, ezért kivágnák a tér fáit. A környezetvédők fellebbeztek a mélygarázs kiadott építési engedélye ellen, és szerdára tiltakozó akciót szerveztek a térre, figyelmeztető feliratokat akasztottak a kivágásra ítélt fákra. Szerintük a belvároson kívül, például a Felvonulási téren, lenne szükség új garázsokra, hogy a belvárosban kevesebb autó legyen.

A Védegylet aktivistái és a környék lakói szerdán figyelmeztető feliratokat akasztottak a fákra a budapesti Jókai téren, hogy így tiltakozzanak a mélygarázs építése miatt tervezett fakivágások ellen. A garázs miatt a tér összes fáját ki kellene vágni, köztük a hat fekete nyárfát is, melyek magassága ma meghaladja a házakét. Kajner Péter, a szervezet munkatársa az [origo]-nak elmondta: elhibázott döntés a téren egy újabb belvárosi parkoló létesítése, mert ezzel továbbra sem segítik elő, hogy az autósok a belvároson kívül hagyják autóikat. A környezetvédők szerint újabb garázsokra a belvároson kívül lenne szükség. Úgy tudják, hogy a terézvárosi önkormányzat elképzelései között szerepel is - több kerülettel összefogva - egy mélygarázs megépítése a Felvonulási téren, ahonnan úgynevezett "city-busszal" (vagy földalattival) mehetnének tovább, akik otthagyták autójukat. A Jókai téri mélygarázs terve azonban teljesen ellentétes ezzel a koncepcióval - mondta Kajner Péter, a Védegylet aktivistája. Nem értenek egyet a mélygarázs építésével a környék lakói sem, amióta 1998-ban először szóba került, azóta tiltakoznak ellene, őket is meglepetésként érte, hogy az önkormányzat nem tett le erről az elképzelésről.

Fotó: Fábián Évi
"Vigyázat! Romlásveszély!"

A VI. kerületi önkormányzat 460 férőhelyes, 6 szintes mélygarázs építésére adta ki az engedélyt márciusban a Jókai téren. Az építési engedély ellen azonban fellebbezett a Védegylet és a levegő Munkacsoport is. A Védegylet második alkalommal tiltakozik a Jókai téri fakivágások ellen. A szerdai akciót követően petíciót adnak át a kerület polgármesterének. Emellett aláírásgyűjtéssel hívják fel a figyelmet a tér fáinak védelmére.

A mélygarázs építési engedélyét ráadásul pont akkor adta ki az önkormányzat, amikor új rendezési terv készül a térre. Az új változatokon már kisebb garázs szerepel, mely lehetővé tenné a nagyobb fák megmentését, sőt olyan terv is készült, melyben már nem szerepel a Jókai téri mélygarázs. A kerület mégis kiadta az engedélyt a mélygarázs eredeti verziójára.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK