Januártól kötelező a háziorvosoknál az időpont-egyeztetéses betegfogadás, ám sok helyütt még nem indult el az új rendszer. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár júliusig ad haladékot az intézkedés bevezetésére a rendelőkben, utána ellenőriznek, és büntetnek. Azok a háziorvosok, akik addigra nem teszik lehetővé betegeik előre bejelentkezését 118-194 ezer forintos megvonásra számíthatnak - írja a Népszabadság.

Júliustól országszerte ellenőrzi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, hogy van-e a betegeknek lehetőségük időpont-egyeztetésre a háziorvosoknál. Jelenleg csak szúrópróbaszerűen vizsgálódnak az OEP ellenőrei. Az időpont-egyeztetés már január óta kötelező a háziorvosoknál, rendelésük egy részét az előre egyeztetett időre érkezőknek kell elkülöníteni. A legtöbb helyen azonban továbbra is több órás várakozással lehet bejutni a rendelésre - írja a Népszabadság.

A lap szerint a főváros egyes helyein már a rendelet megjelenésének másnapján valamennyi lépcsőházba kikerült a körzeti ápolónő telefonszáma, akinél egyeztetni lehet az időpontról. Persze előfordul, hogy aki váratlanul, éppen az előre bejelentkezettek fogadásakor érkezik, elégedetlen, mert ki kell várnia sorát. Piliscsabán már évek óta alkalmazkodik a háziorvos betegei időbeosztásához, Miskolc 25 háziorvosi rendelőjében pedig hét éve előjegyzés alapján fogadják a betegeket. Sok háziorvos szerint azonban nem életszerű a rendszer, mert bármikor elhívhatják sürgős esetekhez, és akkor úgyis borul az egész.

Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója szerint kezdeti nehézségek akadnak, de a rendszer elindult. Igaz, van, ahol működik, másutt "döcög".

Pedig az orvosokat anyagi eszközökkel is bátorítja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, mivel januártól 15-20 százalékkal növelte a praxisok alapdíját, a betegelőjegyzésért cserébe. Bartucz Attila a lapnak elmondta: az OEP megfelelő türelmi időt biztosít mindenkinek, ellenőrizni csak júliustól fognak, de akkor büntetnek is. Ahol nem találnak lehetőséget a programozott ellátásra, ott visszavonhatják a praxis fix díjának felét, ami körzetenként 118-194 ezer forint lehet - derül ki a Népszabadság írásából.