A futás túl sok, a fizetés kevés a profi katonáknak

Nem bírják a 3200 méteres futást a szerződéses katonának jelentkezők - állítják a honvédség hétfőn megnyílt budapesti toborzóirodájának munkatársai. Legtöbben az ejtőernyős és a lövész egységekhez akarnak kerülni, az irodát vezető őrnagy szerint azért, mert azt várják a szolgálattól, amit a filmekben láttak. A szerződéses katonai szolgálat iránt érdeklődők majdnem fele nő, bár végül csak 5-6 százalékuk bújik egyenruhába. Sokan keveslik a honvédség által kínált fizetést, ezért az érdeklődők nagy része soha nem lesz katona. Az iroda munkatársai szerint ennek ellenére jelentkezőkből nincs hiány.

"Nem abból lesz jó katona, akinek feszül a bicepszén az ing" - nyugtat meg Ignáth Zsolt őrnagy, a Magyar Honvédség hétfőn megnyílt budapesti toborzóirodájának munkatársa. Az őrnagy szerint a fizikai erőnél sokkal többet számít a kitartás, illetve a B, vagy C típusú jogosítvány, mivel jelenleg a legtöbb betöltetlen szerződéses álláshoz vezetői engedély kell.

Jelentkezőkből nincs hiány, bár sokkal több az érdeklődő, mint aki végül mégis egyenruhát húz. A korhatár 18-47 év, többségük a fiatalabb korosztályból kerül ki. Legtöbben az észak-keleti megyékben jelentkeznek, mivel itt jóval magasabb a munkanélküliség, mint a többi országrészben. A fővárosban tavaly 328-an, az idei év első négy hónapjában pedig 82-en jelentkeztek szerződéses katonának, ami az őrnagy szerint "kielégítő", az érdeklődők száma alapján jövőre meg lesz a profi hadseregre való átálláshoz szükséges létszám.

Az érdeklődők 40 százaléka nő, igaz, közülük sokan végül nem jutnak el a szolgálatig. A felvett szerződésesek közül már csak minden huszadik nő. Elvileg bárki bármilyen hadtesthez jelentkezhet, de a nehéz fizikai megterhelést igénylő területek - mint Ignáth fogalmaz - "nem ajánlottak" nők számára. "Azért ha valaki nagyon erősködik, mert a GI Jane-ben ezt látta, azt felvesszük" - teszi hozzá Gulyás László őrnagy.

A honvédség legénységi állásokat ajánl. Az alapfeltétel (a bejelentett belföldi lakcím, és a kizárólag magyar állampolgárság mellett) a 8 általános iskolai osztály elvégzése. Szerződést 2-15 évig terjedő időszakra lehet aláírni, aki időközben mégis rájön, hogy a honvédséget nem neki találták ki, az a felmondási idő kitöltése után távozhat. A toborzóirodában található plakátok egytől-egyig "biztos jövőt" ígérnek, ami számokra lefordítva havi bruttó 91 ezer forintot jelent. Ignáth szerint azonban a pótlékokkal együtt egy kezdő honvéd is kaphat bruttó 100 ezer forintot, ráadásul csábító a 25 nap alapszabadság, a 6 hónapos próbaidő után kiosztott plusz kéthavi illetmény (toborzópénz) és a leszerelési segély, ami 18 havi illetménynek felel meg.

Bár Ignáth szerint a bicepsz nem számít, komoly fizikai, pszichológiai és egészségügyi feltételeknek kell megfelelnie azoknak, akik szerződéses katonák szeretnének lenni. A jelentkezés után 2 napos állapotfelmérést tartanak. Először egy 100-150 kérdésből álló pszichológiai tesztet végeztetnek el a jelentkezőkkel, ami után elbeszélgetés következik. A jelentkezők 3-4 százaléka már a pszichológuson sem jut túl. Ezt követi az egészségügyi alkalmassági vizsga, mindenkit átvizsgálnak tetőtől talpig. Az utolsó megmérettetés a fizikai alkalmassági vizsga. Felülés, fekvőtámasz és 3200 méter futás (télen 10 kilométer terembiciklizés) a program.

Az őrnagy szerint ez az egyik legérzékenyebb pont az egész alkalmassági vizsgán. A fekvőtámaszt és a felülést a jelentkezők 1 százaléka nem bírja szintidőre teljesíteni, a futáson viszont a már 10 százalékuk elvérzik. "Sokan úgy vannak vele, hogy megy ez nekem. Igen ám, csakhogy közben rászoktak a cigire, felszedtek 10 kilót, aztán mindjárt nem megy. Lagzi Lajcsi nem fogja lefutni a 3200 métert 25 perc alatt sem" - magyarázza a legtipikusabb esetet Ignáth. Az őrnagy szerint azért 3-4 hét alatt fel lehet készülni a vizsgára.

A legtöbben felderítők, ejtőernyősök, lövészek akarnak lenni. "Népszerű az ejtőernyős dolog, mert romantikusnak tűnik, hogy kifestik magukat" - magyarázza a jelenség okát Ignáth, aki szerint sokan azt várják a szolgálattól, amit a filmekben látnak. Kedvelt az őr- és díszezred is, elsősorban azért, mert központja Budapesten van, de rengetegen érdeklődnek az autóvezetői állások iránt is.

Sok érdeklődőből végül azért nem lesz soha szerződéses katona, mert kevesli a honvédség által ajánlott fizetést. Ignáth szerint azonban nem szabad elfelejteni, hogy akit felvesznek, az legalább 15 évre bebiztosíthatja jövőjét, de legalább ilyen fontos a honvédség által kínált karrierlehetőség. Ignáth úgy véli, a legnagyobb baj, hogy a fiatalok csak a sorozásokon találkozik a hadsereggel, "ami nem egy kellemes dolog". Bízik benne, hogy nem sokáig lesz ez így. "Más arca lesz a honvédségnek. Megváltozik a helyzet, ha nem kényszer, hanem érdem alapján lehet majd bekerülni" - mondja.

Sáling Gergő

KAPCSOLÓDÓ CIKK