Nem vár tovább a politikusokra az OVB

Alkotmánybírósághoz fordul az Országos Választási Bizottság (OVB), mert a törvényhozás többszöri kérésük ellenére nem rendezte még a testület közjogi státusát. Többek között saját apparátust, székházat, önálló költségvetést, az országgyűlési képviselőkéhez viszonyított, törvényben rögzített fizetést és mentelmi jogot akarnak maguknak. Az MDF frakcióvezetője állítja: a házbizottság ülésén egyetértés volt arról, hogy az európai parlamenti választás után nekilátnak az OVB jogi helyzetének rendezéséhez. Az SZDSZ frakcióvezetője ugyanakkor nem tartja jogosnak a követelést.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) tavaly december óta sürgeti, hogy az Országgyűlés rendezze a testület közjogi státusát. Ennek érdekében megkeresték Medgyessy Péter miniszterelnököt, Lamperth Mónika belügyminisztert és a parlamenti frakciók vezetőit - mondta az [origo]-nak Maczonkai Mihály, az OVB egyik tagja, hozzátéve: érdemi választ senkitől sem kaptak.

 

Az OVB-sek saját apparátust, székházat, önálló költségvetést, az országgyűlési képviselőkéhez viszonyított, törvényben rögzített fizetést és mentelmi jogot akarnak maguknak. Maczonkai korábban az [origo]-nak azzal indokolta javaslataikat, hogy míg az OVB ugyanolyan fügetlen intézmény, mint például az Ombudsmani Hivatal vagy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), mégis nagyban függ a Belügyminisztériumtól (BM). Jelenleg ugyanis a BM állapítja meg az OVB-tagok fizetését, és a BM felügyelete alatt álló Országos Választási Iroda apparátusa szolgálja ki az OVB-t is. Azt is diszkriminatívnak tartják, hogy jelenleg a pártok által az OVB-be delegált tagok nem kapnak tiszteletdíjat, miközben ugyanolyan munkát végeznek, mint az Országgyűlés által megválasztott tagok. A mentelmi jog szükségességét pedig Maczonkai azzal indokolta, hogy az OVB működését most meg lehet azzal bénítani, ha például egyszerre valamennyi tagját előzetes letartóztatásba helyezné a rendőrség.

 

A csütörtöki ülésen végső fegyverként felvetették, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz. (Ab) Ezt valamennyi OVB-tag támogatta. Maczonkai elmondta: két részből áll majd a hamarosan elkészülő beadványuk. Egyrészt kérik az Ab-t, hogy állapítsa meg a mulasztásos alkotmánysértést a törvényhozás részéről, amiért nem rendezte még az OVB státusát. Másrészt azt kérik, hogy állapítsa meg a testület: nem tehető különbség az Országgyűlés által megválasztott és a pártok által delegált tagok között. "Az OVB olyan ügyekben is dönt, amely a pártpolitika számára nem érdekes, például a népi kezdeményezésekről" - érvelt Maczonkai.

 

Az [origo] megkereste a frakcióvezetőket is. Közülük Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője elmondta: a házbizottsági ülésen rendre szóvá tette az OVB felvetését, amelyet jogosnak talál. Végül abban állapodtak meg, hogy az európai parlamenti (EP) választost követően nekiállnak a jogi rendezésnek. "A politika tényleg adós ezzel" - közölte Herényi, aki szerint valamennyi frakcióvezető egyetértett azzal, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozni kell. Herényi ugyanakkor egyetért azzal is, hogy az Ab-hez forduljon az OVB, mert mint mondta: ezzel alátámasztják törekvéseiket.

 

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, frakcióvezetője ugyanakkor nem emlékszik arra, hogy ebben a témakörben megkereste volna az OVB. Az [origo] kérdésére elmondta: nem érzi jogosnak a követelést. Szerinte a jelenlegi rendszer 1990 óta megfelelően működik. "Nagy a terhelés a választások idején, utána viszont egy-egy időközi választás kivételével nincs munka" - közölte Kuncze, hozzátéve: azt pedig végképp nem érti, miért lenne szüksége az OVB tagjainak mentelmi jogra.

 

Kapcsándi Dóra

KAPCSOLÓDÓ CIKK