Az EU miatt cukorhiánytól tartanak olvasóink

Az [origo] Fórumának olvasói évek óta veszekednek arról, hogy Magyarország jól jár-e az EU-tagsággal. A legtöbb topikot az elmúlt napokban a csatlakozást ellenzők indították, és a kemény hangú tiltakozást kioktató beszólások követik. Az egyik fórumozó szerint az ijedt lakosság felvásárlásba kezdett a csatlakozás előtti napokban, ezért már egy deka cukor sincs a boltokban.

Az [origo] Fórumán évek óta téma az EU-csatlakozás. Minden téma szóba került, amiről a politikusok is szoktak beszélni a csatlakozás kapcsán: a külföldiek és a termőföld viszonyától az EP választásig, a bonyolult brüsszeli szabályozási rendszertől a határon túli magyarok helyzetéig. Az utóbbi napokban már nem egy-egy konkrét problémáról nyíltak topikok, hanem általában esik szó a csatlakozásról. Ez általában a következőképpen történik: egy csatlakozást ellenző fórumozó provokatív bejegyzést ír, a csatlakozást támogatók lehurrogják, majd egymásnak esnek a kormánypártokkal és az ellenzékkel szimpatizálók.

"Masszátokból szidalomszelek pulzálnak"

A legaktívabb EU-ellenes topiknyitó speteras nevű fórumozónk, aki rendszeresen versekkel is kampányol a csatlakozás ellen. Egyik közelmúltbeli alkotásában például így fogalmaz az ünnepségekről:

"Majálisokat szerveztettek piárosaitokkal
megéljenezni szitkozódást, pocskondiázást.
Masszátokból szidalomszelek pulzálnak.
Májuselsejés-EU-s szivornyapartik proliparkokban-pisaszagban,
múltatok: mustárcsurrja, szafaládéspricce, piaspicce
ma:meats-metaxa, sausages, pizza-huts,
műanyagéletünk szóróajándékos-ordenáré prolivircsaftja."

"Én igen is kint leszek az utcán és ünnepelni fogok!" - válaszolta egy másik fórumozó, aki nem ért egyet az ünnepségek bojkottjára felszólító speteras-sal. A többség nem ért egyet speteras egy másik költeményével sem, melyben ez olvasható:"Hogy a pusztulat essen bele! Legyen átkozott ez a nap!"

Van, aki egy másik jelszót írt, ami már az Uniót támogatja: "Egyébként bízva magamban és istenben, hajrá Magyarország, hajrá EU!"

Szabvány és wc-deszka

Van, aki szerint az EU pénzt jelent, és ez lesz a csatlakozás legnagyobb előnye: "Az EU ad valamit, amit magunktól nem, vagy csak nehezen tudnánk megteremteni: lehetőséget. Jelenleg nálunk nincsenek meg a források nagyon sok fontos dologra. Az EU-nál viszont lesznek. Ezeket okosan, ésszel, és persze jól megírt pályázatokkal le lehet hívni, és meg lehet valósítani rendkívül sok fontos dolgot. - Írja gipszes, aki egyike az Unió mellett legelkötelezettebben kampányoló fórumozóknak.

Vannak, akik nem ellenzik a csatlakozást, de sok ok miatt félnek is tőle: "Én, mint két diplomás értelmiségi(nek nevezett:) emberke nem látom tisztán jövőmet az EU-ban. Nem látom, hogy jobb lesz-e vagy sem. Úgy hiszem, hogy Magyarország lakossága így van ezzel." - érzi félelmét közhangulatnak Otisz 75.

Katica1 a bonyolult brüsszeli szabályozásoktól fél: "Annyi szabvány van az EU-ban, hogy azt lehetetlenség betartani. Még jó, hogy nem mondják meg azt is, hogy a wc-deszka milyen szabványú legyen."

Bizonytalan, de reménykedő az alábbi szöveg szerzője: "Tisztában vagyok vele, hogy nem lesz könnyű. Kemény munka és akarat kell majd ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Ám a lehetőség adott, a többi csakis és kizárólag rajtunk múlik. Elsősorban a jelenlegi EU és a MK közötti fényévnyi különbségek miatt - melyek önmagában a csatlakozás következtében nem biztos, hogy csökkenő tendenciát fognak mutatni!.....esetleg sőt! (bár nem valószínű)"

Valeria viszont előre tekint: "Nem bízom benne, hogy nekem nagyságrendekkel jobb lenne (ahhoz már öreg vagyok), de igyekeztem 10-20-30 évvel előre nézni, amikor igennel szavaztam."

Az egyik fórumozó az olcsó magyar munkaerő kihasználását félti: "Például bejön a külföldi. Mivel az árak európaiak, de a bérek csak 1/6-ak, ezért hihetetlen profitot vág zsebre. így hihetetlen előnyre tesz szert a magyar emberek munkájának árán, így csak méginkább elmélyíti a szakadékot nyugat és kelet között." - ez a gondolat több fórumon is visszatér. Miközben a magyarok egy része a külföldi vállalkozóktól fél, addig a külföldi munkavállalók a magyar munkaerőtől félnek: ide jönnek befektetni, mert olcsóbb a termelés, és ők munka nélkül maradnak ott nyugaton, olvasható ottani fórumokon az aggodalom.

Felvidék "visszatér"

Az előnyök közül is mindenki mást és mást emelt ki: "Felvidék "visszatér", és ha nem kell már sokat várni, akkor Erdélyt sem választja majd el határ. És ha még tovább várunk, akkor majd a Vajdaság is visszatérhet." - írja a határok megnyitásával kapcsolatos gondolatait valaki.

Mások azt reméli, hogy kevesebbet kell majd dolgozniuk: "Ha lesz különbség az EU és az USA között, akkor ennek kellene lennie: hogy nem dolgozzuk halálra magunkat. És ez alatt nem azt értem, hogy kevesebbet termelünk. Hanem hogy azt egészségesen, nem napi 16 óra munkával."

Az alábbi két fórumozó valójában akkor is a magyar pártokra gondol, ha az Unióról ír: "Nos igen, valóban döbbenetes, hogy ez a mocskos bolsevik kormányzat most annak a Nyugatnak az oldalához dörgölődzködik, amit húsz évvel ezelőtt ócsárolt, aljas imperialistának nevezett és az ahová történő kiutazást csak három évente tette lehetővé féltvén a hatalmát." Illetve: "Támogatom [a csatlakozást], elsősorban a jogharmonizáció miatt. A fideszbérenc cégek ámokfutásának vége!"

A világpolitikai kérdések megvitatása közben pedig a hétköznapi élet apróbb dolgai is előkerülnek a Fórumon a csatlakozás kapcsán: "A nagy hurrázás közepette engedjetek meg egy borús pillantást. Tegnap a diszkontban egy deka cukrot sem lehetett kapni!! A berémisztett magyar kisember felvásárolt, mint a boldog '70-es évek idején..." Szerencsére az aggódó fórumozót valaki gyorsan megnyugtatta: "Sok pánikember van! Azért nem kell beállni a sorba! Én pl. a "kisközértemben" szerencsére tudok venni cukrot és bármit amire szükségem van."

Az idézett bejegyzéseket szerkesztve, kihagyásokkal és a gépelési hibákat kijavítva közöljük, de a tartalmi módosításoktól tartózkodtunk.