Egy csatlakozás képei

Az uniós csatlakozás alkalmából az [origo] arra bíztatja olvasóit, hogy vegyenek részt az ünnepségeken. Aki mégis otthon marad, állandóan frissülő képgalériáink segítségével követheti figyelemmel a fővárosi eseményeket.

Magyarország kilenc más országgal együtt május elsején az Európai Unió tagja lett. A budapesti Hősök terén felállított Időkerékben peregni kezdett az időt az uniós csatlakozás pillanatától mérő homok. Magyarország Szlovéniával, Szlovákiával, Csehországgal, Lengyelországgal, Litvániával, Lettországgal, Észtországgal, Máltával és Ciprus görögök lakta részével együtt vált az Európai Unió tagjává, 25 tagúra bővítve az eddig 15 tagú közösséget. A csatlakozást péntek este és szombaton ünnepli az ország, a fővárosban péntek éjjel a legtöbb ember a Felvonulási téren és a Millenáris Parkban gyűlt össze. Az Erzsébet téren azokat a tárgyakat gyűjtötték össze, melyekről tulajdonosaik úgy gondolták, nincs helyük az unióban.

Szombaton, az Unió első napján a Duna két partjára igyekezett a tömeg, ahol óránként vízesés zubogott le az Erzsébet-hídról, zöld fűszőnyeggel borították be a Szabadság-hidat, a Lánchídról pedig jó rálátás nyílt a parádés repülőbemutatóra. A rakpartokon pedig az új és régi tagországokkal lehetett ismerkedni.