Rendelet szabályozza a jövőben, hogy minimálisan mennyi vitamint, ásványi anyagot és adagonként mennyi energiát kell tartalmaznia a diétás ételeknek, étrend-kiegészítőknek. Az ilyen termékek csomagolásán május elsejétől tilos feltüntetni, hány a gyártó szerint hány kilogramm fogyást lehet remélni tőle, és azt is, hogy éhségérzet-csökkenést vagy jóllakottságot okoz.

Május elsejétől rendelet szabályozza, hogy minimum mennyi energiát, fehérjét, szénhidrátot, vitamint kell tartalmaznia a diétás ételeknek, étrend-kiegészítőknek. Például az egész napi étkezést kiváltó diétás élelmiszernek legalább 800, legfeljebb pedig 1200 kilokalóriát kell tartalmaznia. Az energiatartalmon kívül szigorú előírás vonatkozik arra is, hogy a fogyást elősegítő táplálék-kiegészítők mennyi vitamint, ásványi anyagot tartalmazzanak, hogy a diéta során ne alakuljon ki hiány semmiből.

Szent László kórház dietetikusa szerint a fogyókúra során nagyon oda kell figyelni, hogy semmilyen vitaminból, ásványi anyagból ne alakuljon ki hiány, mert ez később például csontritkuláshoz vezethet. Fiataloknál pedig a tanulást nehezíti, ha kevés magnézium kerül a szervezetbe - mondta az [origo]-nak Lindwurm Györgyné. A kórházi segítségét kérő diétázóknak ezért gyakran javasolják a vitamintabletták szedését.

A jövőben tilos lesz a fogyókúrás termékekre ráírni, hogy egy hét alatt hány kilogramm fogyás érhető el velük. A dietetikus szerint ezek a feliratok általában megtévesztőek, kihasználják, hogy az elhízott ember minden pénzt megadna azért, hogy gyorsan lefogyjon. A szakember szerint - átlagos munkavégzés mellett - heti fél kilónál többet nem is egészséges fogyni. A rendelet egyúttal a diétás termékek gyártóit is védi, ugyanis így nem perelheti be őket senki azért, mert nem teljesült a gyors fogyást hirdető ígéret. A rendelet szerint emellett azt sem szabad ezekre a termékekre írni, hogy fogyasztásuk után csökken az éhségérzet vagy jóllakottság-érzést okoznak.

A fogyókúrás termékekre vonatkozó előírások most először kerülnek külön rendeletbe, korábban ennél tágabb, egyéb speciális étrendekre vonatkozó rendeletben szerepeltek - mondta az [origo]-nak az egészségügyi minisztérium főosztályvezetője, John Anna. A rendelet május elsejével lép hatályba, de a már forgalomban lévő, a szabályoknak nem megfelelő termékeket nem kell bevonni, december 31-ig kapnak határidőt a gyártók. A rendelet betartásának ellenőrzését az ÁNTSZ és a fogyasztóvédők végzik majd.