Egy főbérlőt gyanúsítanak az Alkotás utcai robbanás miatt

Gondatlan, halált okozó közveszély okozás elkövetésével gyanúsította meg a rendőrség csütörtökön azt a férfit, aki a főbérlője volt az április elején felrobbant Alkotás utcai lakásnak. Az Alkotás és a Hertelendy utca sarkán lévő házban összesen 41 lakást és 80 lakost érintett a gázrobbanás.

Fülöp Valter, a BRFK életvédelmi osztályának vezetője elmondta: csütörtökön este közölték a megalapozott gyanút azzal a többszörösen büntetett férfival, akit korábban a felrobbant lakás főbérlőjének hittek, és akiről kiderült, hogy illegális lakásfoglalóként élt a lakásban, mivel az önkormányzat felmondta vele a lakásbérleti szerződést.

 

Az őrnagy közölte: a lakó nemcsak hogy illegális lakásfoglaló volt, de árulta is a később felrobbant lakást. Egy férfitől 550 ezer forint előleget vett fel, és amikor a vevő el akart állni a szerződéstől, hiába próbálta visszaszerezni pénzét.

 

Fülöp Valter korábban elmondta: feltehetően illegális gázbekötés okozta az Alkotás utcai lakásban történt áprilisi gázrobbanást. Az őrnagy közölte: az április 9-ei robbanást követően ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, közveszély okozás miatt.

 

"A végleges tűzvizsgálói vélemény a jövő hétre készül el, az azonban már biztos, hogy gázrobbanás történt a lakásban" - mondta. Beszámolt arról, hogy a helyszíni szemle és a vizsgálatok alátámasztják: a lakásba be volt ugyan vezetve a gáz, de le volt csonkolva, azaz a lakók nem használhatták volna a gázt.

 

A lakásban két személy lakott. A főbérlő jelenleg kórházban van, a lakásban vele lakó másik férfi a múlt héten elhalálozott. Lakott még velük egy harmadik férfi is, akinek azt mondták, ne nyúljon a gázhoz - tette hozzá.

 

Fülöp Valter megjegyezte: a robbanást feltehetően az okozta, hogy a lakók visszarakták a csonkot a gázvezetékre, de nem jártak el elég szakszerűen, így a szivárgó gáz berobbant. Ezt támasztja alá az, hogy a csonk a helyén volt, de a közelében találtak egy fogót a rendőrök.

 

Elmondta: a főbérlő felelőssége egyértelmű, tudnia kellett az illegális rákötésről, de vizsgálják az elhunyt felelősségét is. Mint mondta, a halált okozó gondatlan közveszély okozás - amivel a végleges tűzvizsgálói jelentés birtokában vélhetően meggyanúsítják a férfit - 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

 

Négy család kapott ideiglenes lakást, hárman abban is laknak, egy család a bútorait menekítette oda, és raktárnak használja. Ezen kívül egy tulajdonossal tárgyalnak a cserelakásról - mondta el korábban Bojtor Gábor, a polgári védelmi kirendeltség vezetője. Hozzátette: egy idős házaspár a földszinten, a felrobbant lakás mellett lakott, ők jelenleg is kórházban vannak. A lakás a lányuk tulajdona volt, az önkormányzat vele tárgyal arról, hogy elcseréljék a lakást egy III. kerületi lakásra.

 

Rajtuk kívül egy kéttagú család nem költözött még vissza a házba, jelenleg napközis táborban laknak. Az ő lakásukat két-három héten belül rendbe hozzák, így nem kértek erre az időre cserelakást.

 

A gázszolgáltatás két hete megindult az épületben, de a felrobbant lakások feletti részen még mindig nincs gáz. Jelenleg erősítik a kéményeket, és a gázművek megbízásából egy vállalkozó leválasztja az épület gázhálózatáról a leginkább sérült három földszinti lakást. Várhatóan júniusra rendbe hozzák a felrobbant lakásokat is.

 

A XII. kerületi házban április 9-én este történt a nagy erejű gázrobbanás. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábban elmondta: az Alkotás és a Hertelendy utca sarkán lévő házban összesen 41 lakást és 80 lakost érintett a gázrobbanás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK