Bűnsegédként elkövetett sikkasztással gyanúsítja a rendőrség Csuka Lászlót, a K&H Equities volt vezérigazgatóját, akit csütörtökön hallgattak ki a brókerbotrányban folyó nyomozás során - írja a Népszabadság. Csuka, aki a rendőrök szerint közreműködött a Betonút Rt. négymilliárdjának elsikkasztásában, nem tett vallomást, és szabadlábon védekezhet.

A Betonút Rt. K&H Equities Rt.-nél befektetett négymilliárd forintját egy nappal Szász Károly PSZÁF elnök megveretése után, 2003. június 17-én utalták át az Állami Autópálya-kezelő Rt. számlájára, a Betonút Rt. illetékeseinek tudta nélkül. Kulcsárék azért pótolták a Betonút milliárdjaiból az Állami Autópálya-kezelőtől korábban elsikkasztott pénzt, mert tudták, ha a PSZÁF részletesen megvizsgálja a Pannonplast-ügyet hamar kiderül, hogy szabad állami pénzt is felhasználtak szabálytalan részvényfelvásárlásokhoz. A rendőrség szerint Csuka László, a K&H Equities volt vezérigazgatója minderről tudott, de sem meg nem akadályozta az újabb sikkasztást, sem feljelentést nem tett Kulcsár ellen, sőt még a bankvezetésnek sem jelezte az újabb kétes tranzakciót - írja a Népszabadság.

A lap értesülése szerint a rendőrség további gyanúsítottak kihallgatására készül az ügyben. Korábban már kihallgatták gyanúsítottként Rejtő E. Tibort, a K&H Bank volt vezérigazgatóját, Kulcsár Attila több közvetlen munkatársát és taxisát, aki nejlonszatyrokban hordta szét a milliárdokat a bróker bizalmasainak és VIP ügyfeleinek. A gyanúsítottak közé tartozik még Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese, Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő korábbi vezérigazgatója, valamint a szír El Abed Hasan és testvére, aki szökésben van (feltehetően Szíriában rejtőzik). A két szírt 6,2 milliárd forint pénzmosással gyanúsítják.

Védőik indítványára Rejtő E. Tibornak és Garamszegi Gábornak korábban megszüntették a a házi őrizetét, ezt azonban az ügyészség megfellebbezte, és a másodfokú bíróság csütörtökön visszaállította a két gyanúsított házi őrizetét, és elutasította El Abed Hasan óvadék ellenében való szabadon bocsátására vonatkozó kérelmét is.

A nyomozás másik szálán közel másféltucat banki pénztáros és ügyintéző ellen indítottak büntetőeljárást mivel elmulasztották pénzmosás-bejelentési kötelezettségüket - írja a Népszabadság.