Ötszörös vízdíjat kell majd fizetnie annak, aki lopja a vizet Budapesten. De mielőtt elkezdenek vadászni a víztolvajokra a vízlopási trükkök lepelezésére szakosodott vízkommandók, a Fővárosi Vízművek ad egy utolsó lehetőséget. Három hónapig mindenkinek lehetősége van arra, hogy ha eddig tilosban járt, visszatérjen a Vízművekhez és a legális vízfogyasztáshoz - mondta az [origo]-nak Péterffy Gábor, a Fővárosi Vízművek kommunikációs vezetője.

Nemsokára ötszörös vízdíjat kell fizetnie azoknak, akik lopják az ivóvizet Budapesten. De mielőtt elkezdenek vadászni a víztolvajokra a vízkommandók, a Fővárosi Vízművek ad egy utolsó lehetőséget. Három hónapig mindenkinek lehetősége van arra, hogy ha eddig tilosban járt, visszatérjen a Vízművekhez és a legális vízfogyasztáshoz - mondta az [origo]-nak Péterffy Gábor, a Fővárosi Vízművek kommunikációs vezetője. Ez idő alatt minden következmény vagy büntetés nélkül be lehet fejezni a vízlopást. A három hónap letelte után azonban lecsap a vízkommandó.

A kommandó eddig is működött, azzal a feladattal, hogy kiderítsék a vízlopási trükköket, leleplezzék és megállítsák a víztolvajokat. Eddig azonban nem volt lehetőségük külön büntetés kiszabására, csak az illegálisan fogyasztott vizet fizettethették ki. Ez pedig nem volt elég elrettentő - állítja Péterffy Gábor. Így a veszteségeket is a becsületes vízfogyasztóknak kellett megfizetni a vízdíjban. Idén csak az első három hónapban több mint 180 esetet derítettek fel a vízkommandók. Ez azt jelenti, hogy áprilisig körülbelül 20 millió forintnyi vizet loptak el a fővárosiak. "És ez még nem is a szezon" - tette hozzá a szóvivő.

A magyarok rendkívül találékonyak, ha vízlopásról van szó. A leggyakoribb az úgynevezett fekete bekötés, de sokan manipulálnak a vízórákkal, vagy csapolnak meg tűzoltóvezetékeket. Péterffy Gábor elmondta, hogy előfordul, hogy egy építési területet úgy kerítenek el, hogy abba egy tűzcsap is belekerüljön, így annak rendszeres megcsapolásával megoldódik az építkezés vízellátása. Sokan csatlakoznak nagy átmérőjű vezetékekre. Ez amellett, hogy tilos, balesetveszélyes is. A szóvivő szerint az összes módszerben van valami közös: mindet észre lehet venni. Azt, hogy milyen módszerekkel leplezik le a tolvajokat a vízkommandók, nem akarta elárulni. A türelmi idő lejárta után akár a szokásos vízóra-leolvasásnál, akár szúrópróbaszerűen csapnak le az ellenőrök.

Bár Péterffy Gábor szerint nincs tipikus víztolvaj, az illegális vízfogyasztás nem az átlagemberekre jellemző. Sokkal inkább azokra, akik annyit fogyasztanak, hogy megéri nekik kockáztatni. Ilyenek az építkezések, az autómosók, az ipari fogyasztók. A szóvivő azt állítja, hogy "kicsit" nem lehet manipulálni a vízórával, valaki vagy lop, vagy nem.
     
Az új büntetéstől és a vízkommandók munkájától azt várják, hogy ezentúl nem a becsületes fogyasztóknak kell megfizetni az illegálisan lecsapolt víz árát. Ha az akció sikeres lesz, akkor a vízdíj továbbra is csak az infláció mértékében, vagy annál alacsonyabb mértékben emelkedik. Ennek érdekében Vízművek hamarosan kampányba kezd, hogy felhívja a budapestiek figyelmét: három hónapig mindenki büntetlenül visszatérhet a legális vízfogyasztók táborába.