Magyarország az Európai Unió tagja

Magyarország kilenc más országgal együtt az Európai Unió tagja lett, a budapesti Hősök terén felállított Időkerékben peregni kezdett az időt az uniós csatlakozás pillanatától mérő homok.

"Nagyszerű pillanat ez, felemelő érzés" - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök rövid ünnepi beszédében, miután elhangzott a magyar és az európai uniós himnusz. "Nagyszerű pillanat részesei vagyunk: Magyarország visszatért Európához, visszatért azokhoz az értékekhez, amiket ezer éve vall magáénak" - mondta.

Magyarország Szlovéniával, Szlovákiával, Csehországgal, Lengyelországgal, Litvániával, Lettországgal, Észtországgal, Máltával és Ciprus görögök lakta részével együtt vált az Európai Unió tagjává, 25 tagúra bővítve az eddig 15 tagú közösséget.

"Magyarország ezt megérdemelte. Tízmillió magyar ember dolgozott érte" - mondta a miniszterelnök. "Örüljünk együtt, ünnepeljünk együtt. Most egy új időszámítás kezdődik" - mondta Medgyessy Péter.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-tagság önmagában nem teljesít be minden reményt.

"Ne Európától várjuk a csodát. Ne várjuk Európától a csodát. A csoda bennünk van" - mondta a miniszterelnök. "Európa nagyszerű esély, nagyszerű lehetőség. Nem több, nem kevesebb. A magyar képességek, a magyar emberek tehetnek ebből az esélyből, ebből a lehetőségből csodát" - mondta.

A miniszterelnök szólt a határon túli magyar közösséghez is. "Várunk benneteket, és megteszünk minden azért, hogy minél hamarabb közöttünk legyetek" - mondta Medgyessy Péter. A miniszterelnök köszönetet mondott mindazoknak Magyarországon, akik lehetővé tették az ország uniós csatlakozását.

A köszönet "jár barátaimnak és jár ellenfeleimnek. Jár azoknak, akik nem úgy érzenek, ahogy én. ... Örüljünk együtt. Ünnepeljünk együtt. Legyen sikeres évszázada Magyarországnak! - mondta. Ezután Brendan McMahon, Írország magyarországi nagykövete köszöntötte az ünneplőket az Európai Unió soros ír elnöksége képviseletében.

"Nagy nap ez a mai - nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió számára is. Nagyon szívesen látjuk önöket" - mondta. "Magyarország hazatért. Egyesült európai családjával. Hiányoztak nekünk" - mondta a nagykövet.

A magyar és EU-zászlókkal díszített teret zsúfolásig megtöltötték az ünneplők, akik a Műcsarnok mögött felállított nyolc méter magas, ötven tonnánál is nehezebb homokóra közelében figyelték az éjféli tűzijátékot és hallgatták a magyar és az EU-himnuszt.

Az órában pontban az uniós csatlakozás pillanatában, éjfélkor kezdett peregni a homok, pontosabban az azt helyettesítő apró szemű üveggranulátum.

A közeli Hősök terét és az Andrássy utat a Kodály köröndig teljesen betöltötte a tapsoló, kiáltozó, ünneplő közönség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK