Noha Észak-Korea számtalan külföldi segítséget és segéderőt visszautasított, két magyar segélyszervezeti vezetőnek megengedték, hogy a világ egyik legelzártabb országában segítsenek a bajba jutottakon. Az egyik segítő, Szenczy Sándor, a magyarországi Baptista Szeretetszolgálat vezetője az [origo]-nak elmesélte: borzalmas látvány fogadta a robbanás sújtotta Rjongcson városánál: a tragédia helyszínén 15 méter mély kráter keletkezett, és 500 méteres körzetben minden elpusztult.

"Annak köszönhettük az észak-koreai meghívást, hogy a nemzetközi baptista szeretetszolgálat évente 5 millió dolláros segítséget nyújt Észak-Koreának, és mi már többször is jártunk ott" - mondta Szenczy Sándor, a magyarországi Baptista Szeretetszolgálat vezetője, aki szerint a hagyományosan jó észak-koreai-magyar kapcsolat is közrejátszhatott, hogy ők mehettek ki. Az ötvenes évek végén ugyanis Sariwon városában a magyarok építették fel a kórházat, és sokáig magyar orvosok gyógyították az ottani árva gyerekeket. "Felajánlottuk egy magyar orvoscsoport segítségét is, ezt azonban a koreaiak visszautasították, mondván, hogy nekik is vannak jó orvosaik" - tette hozzá a baptista vezető. .

"Az észak-koreai hatóságok nagyon segítőkészek voltak, a robbantás helyszínét is megtekinthettük. Ott elképesztő látvány tárult a szemünk elé: mintegy 15 méter mély kráter keletkezett a robbantás helyén, és 500 méteres körzetben minden elpusztult" - számolt be a segélyszervezeti vezető, aki szerint eltúlzottak lehetnek azok a becslések melyek 3 ezerre teszik az áldozatok számát. Szenczy szerint azért tűnnek eltúlzottaknak ezek a becslések, mivel a robbanás időpontjában az emberek a munkahelyükön voltak, miközben lakóövezet pusztult el a detonációban. A hivatalos adatok szerint 154-en vesztették életüket a robbanáskor. Heten pedig később haltak bele sérüléseikbe. A detonációban, amelynek során 100 tonna robbanóanyag robbant fel, ezernyolcszáz ház dőlt össze, köztük 12 középület.

A romoknál ezrek dolgoztak, puszta kézzel takarították a törmelékeket. Mintegy 8 ezer embert tett földönfutóvá a robbanás, ők sátrakban kénytelenek aludni. "Ezért nagyon örültek a takaróknak, amelyeket hoztunk" - mondta Szenczy Sándor, aki hozzátette: a kínai határtól egy magyar zászlókkal feldíszített kamionnal vitték a robbanás helyszínére a segélyszállítmányt, amely mintegy 5 millió forint értékben élelmiszereket és takarókat tartalmazott.

"Noha nem először jártam Észak-Koreában megleptek a figyelmességükkel: mivel tudták, hogy lelkész is vagyok, megkértek, hogy imádkozzak az áldozatokért" - mesélt egy meglepő adalékot a nem éppen vallásosságáról ismert ország lakóiról. Egy helyi katasztrófavédelmi vezető pedig gratulált Magyarország EU-s csatlakozásához a segélyszervezeti vezetőnek. Az észak-koreai férfi még azt is hozzáfűzte, hogy hosszú évek után végre pozitívan cselekedett Magyarország.