Címeres melegítőben kampányol Schmitt

A válogatott sportolók által használt címeres melegítőben jelenik meg a Fidesz új plakátján a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki és a Fidesz alelnöki posztját egyaránt betöltő Schmitt Pál. Gyurcsány Ferenc sportminiszter "több mint károsnak" nevezte ezt, a Fidesz szerint ugyanakkor semmi kivetnivaló nincs abban, hogy egy olimpiai bajnok válogatott melegítőt vesz fel. Schmitt a Fideszbe való belépésekor még azt mondta, hogy külön fogja választani a sportot és a pártpolitikát.

A parlament hétfői ülésén Világosi Gábor SZDSZ-es képviselő szóvá tette, hogy a Fidesz egyik kampányplakátján Schmitt Pál - az ellenzéki párt alelnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke - a nemzeti válogatott címeres melegítőjében jelenik meg.

Gyurcsány Ferenc sportminiszter ennek kapcsán azt mondta, hogy "kedvetlenül" szemléli a plakátot. Gyurcsány szerint ugyanis "több mint szerencsétlen", ha egy ilyen plakáton valaki nemzeti jelképeket visel, ha pedig az a személy a MOB elnöke, akkor az "több mint káros". A szocialista miniszter megjegyezte: "Sajnálom és a helyében is szégyellem magam."

A kérdéses plakáton a Fidesz európai parlamenti listáját vezető Schmitt hat - szintén sportruhát viselő - fiúval jelenik meg a plakáton. A piros-fehér melegítőt viselő politikus előtt éppen egy zöld felsős gyerek áll: az összkép így a magyar zászló színeit adja vissza.

Az [origo] megkeresésére a Fidesz sajtóirodáján azt közölték, hogy Schmitt nem kíván nyilatkozni az ügyben. Schmittet tavaly májusban - amikor a Fidesz alelnökévé választották - már támadta a kormányoldal, mondván, hogy nem szerencsés, ha a MOB elnöke pártpolitikai szerepet vállal. Schmitt akkor többször is azt nyilatkozta, hogy a politikát külön fogja választani a sporttól.

A Fidesz szóvivője, Révész Máriusz az [origo]-nak azt mondta, már a felvetést sem érti. "Miért ne jelenhetne meg az olimpiai bajnok Schmitt Pál egy címeres melegítőben" - tette fel a kérdést Révész, megjegyezve, hogy ő maga is szert tett ilyen ruhadarabra, miután teljesítette az olimpiai ötpróbát. Az ellenzéki képviselő hozzátette, kicsinyes felvetésnek tartja a kormányoldal kifogásait, szerinte ugyanis ennyi erővel azt is firtatni lehetne, hogy egyes közfeladatot ellátó politikusok miért hivatali autójukkal járnak pártrendezvényekre.

A MOB szóvivője, Vad Dezső az [origo] megkeresésére azt mondta: nincs semmilyen belső szabály arra, hogy a címeres sportruházatot hol, milyen körülmények között lehet viselni. Hozzátette, olyan melegítőt, amilyet Schmitt visel a plakáton, több sportboltban is lehet vásárolni. Megjegyezte azt is, hogy a Fidesz-kampányban megjelenő melegítőt épp a napokban fogják lecserélni: az athéni olimpiára már bordó alapszínű ruhát kapnak a magyar sportolók a mostani vörös-fehér helyett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK