A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ezekben a napokban is ellenőrzi, hogy hol adnak el cigarettát és alkoholt gyerekeknek. Az eddig vizsgált vendéglátóhelyek és közértek több mint fele ad el 18 éven aluliaknak tiltott árut. A büntetések ötven és százezer forint között vannak.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ezekben a hetekben megismétli őszi országos ellenőrzését. A Felügyelőség azt vizsgálja, hogy eladnak-e gyerekeknek alkoholt és cigarettát trafikok, közértek, kocsmák, benzinkutak és minden más olyan intézmény, ahol ezeket kapni lehet. A törvény szerint 18 éven alulit ilyen termékekkel nem lehet kiszolgálni. Ősszel több mint 600 üzletet ellenőriztek, és a boltok közel fele megsértette a törvényt. Siklósi Máté, a Felügyelet szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy most még rosszabb a helyzet: a tavaszi ellenőrzésekkor valamivel több mint a boltosok fele bukott le.

Az ellenőrzések nem teljesen véletlenszerűek: sok esetben szülők vagy iskolák jelzik, hogy hová járnak gyerekeik cigiért vagy italért. A törvény szerint, ha az eladó, pincér, pultos bizonytalan, és úgy érzi, hogy vendége nincs még 18 éves, akkor fel kell szólítania a vevőt, hogy igazolja magát. Az igazolványt nem kötelező megmutatni nekik, hiszen nem hatósági személyek, de ebben az esetben a kiszolgálónak meg kell tagadnia az áru kiadását. Siklósi szerint nem arról van szó, hogy "két nappal a 18. szülinapja előtt álló nagydarab szőrös fiúk kapnak egy üveg sört, hanem 14-15 éves gyerekeket szolgálnak ki gond nélkül".

A mostani vizsgálatkor a lebukott boltosok adatait a vizsgálatban részt vevő rendőrök veszik fel. A büntetési tételek ötvenezer és százezer forint között mozognak, ami a kisebb boltoknak komoly veszteséget jelententhet.

Ősszel az árusító helyek többségét cigaretta miatt büntették. Akkor 631 ellenőrzött boltból 359 alkalommal regisztráltak jogellenes kiszolgálást. Ebből 201 esetben cigit, 121 alkalommal italt, 37-szer pedig mindkettőt eladtak 18 éven alulinak.