Még mindig szennyezett a talaj Garén

A környezetszennyező hordók elszállítása után is több mint száztízezer tonna szennyezett talajt kell még kezelni a jó ideje elfeledett Garén. A munka ezen része azonban még nem kezdődött el, egyelőre azt vizsgálják, milyen módszerrel kezelik majd a talajt.

Éveken át folyt a vita arról, hogy mikor és ki szállítja el a Budapesti Vegyi Művek által a kicsiny Baranya megyei falu, Garé határában elvermelt hordókat. A Budapesti Vegyiművek Rt. a nyolcvanas években 75 ezer hordó klórtartalmú benzolszármazékot szállított a garéi hulladéklerakóba. A gyomirtószer-gyártás során keletkező melléktermék a fémhordók rozsdásodása miatt a talajba szivárgott, és környezeti katasztrófával fenyegetett több Pécs közeli falut, így Garét, Szavát, Bostát és Szalántát. Tízéves vita után 1999-ben megkezdődött a garéi hordók átcsomagolása és elszállítása. A 17 ezer tonnányi hulladék döntő többségét Ausztriában és Németországban, égetőművekben hamvasztották el.

A garéi tároló területének rekultivációja a hordók megsemmisítésével azonban még nem fejeződött be, ugyanis nagy mennyiségű föld is elszennyeződött a lerakó alatt. A munkálatot végző cég a tároló erősen szennyezett altalaját biológiai módszerrel szerette volna semlegesíteni, nem pedig a szakhatóság által előírt égetéssel. A Népszabadság szerint a biológiai semlegesítéssel a tároló rekultivációja 758 millió forintba kerülne, ám ha az erősen szennyezett földet égetni kell, akkor a hátralévő munkák összköltsége jóval több, mint két és fél milliárd forint is lehet. A biológiai megoldást erősíti, hogy heteken belül nagy volumenű kísérlet kezdődik. Szegedi kutatók segítségével arra keresnek választ, hogy égetés helyett más módszerrel megsemmisíthető-e az erősen szennyezett anyag.